Az Ab-hoz és európai intézményekhez fordultak az új választási eljárási törvény miatt

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) és európai intézményekhez fordult az egykori demokratikus ellenzék több tagja az új választási eljárási törvény miatt – közölte a felhívás egyik aláírója, Rajk László szerdán az MTI-vel.

 

A felhíváshoz az egykori demokratikus ellenzék több tagja: Ara-Kovács Attila, Demszky Gábor, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Kenedi János, Konrád György, Magyar Bálint, Mécs Imre, Radnóti Sándor, Rajk László és Szilágyi Sándor csatlakozott.

Azt írták: a 2012. november 26-án elfogadott választási eljárásjogi törvény “bevégzi az alkotmányos fékek és egyensúlyok lebontását”. Az Alkotmánybíróságtól azt követelik, hogy “ne részleges és formalitásokat kifogásoló határozatot hozzon, hanem mutasson rá: ezek a diktátumos választójogi törvények meghiúsítják a szabad és tiszta választásokat, megszüntetik a jogállami garanciákat, lerombolják a demokráciát”.

Az aláírók az Alkotmánybíróságot, az Európai Bizottságot, az Európai Parlament képviselőit, az EU kormányait, az Európa Tanácsot és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet arra szólítják fel: akadályozzák meg, hogy “2014-ben a magyar nép az illegitim, korlátozó, kirekesztő és csalásokat intézményesítő szabályok alapján kényszerüljön választásokat tartani”. Ha kell, új rendszabályok bevezetésével gátolják meg az “autokrácia meghonosítását” az Európai Unióban – tették hozzá.

Az Országgyűlés név szerinti szavazással – 251 képviselő egyetértésével, 91 ellenszavazat és egy tartózkodás mellett – fogadta el a kormánypártok által kezdeményezett új választási eljárási törvényt, amely a korábban már az alaptörvénybe emelt előzetes regisztráció részletes szabályait tartalmazza.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: “nyilvánvalóan lesz” alkotmánybírósági kontrollja az új választási eljárási törvénynek és ez “jól is van így”.  A kormányfő hangsúlyozta, a választási regisztráció nem alkotmányellenes, hiszen maga az alaptörvény szabályozza. Emellett ugyanakkor számos részletszabálya van a jogszabálynak, amit azért jó, ha megvizsgál az Alkotmánybíróság, mert az “hűti a politikai vita hőmérsékletét” – tette hozzá Orbán Viktor, aki politikai “műbalhénak” minősítette a regisztrációval kapcsolatos vitát. Azt mondta: nincs olyan központi nyilvántartás ma Magyarországon, amellyel több százezer ember kirekesztésének veszélye nélkül le lehetne vezényelni egy választást.

Az Országgyűlés alelnöke múlt szombaton küldte meg aláírásra a köztársasági elnöknek az elfogadott törvény szövegét, így – az alaptörvényben rögzített ötnapos határidő értelmében – Áder Jánosnak csütörtökig van ideje mérlegelni, hogy aláírja a korábban már az alkotmányba emelt előzetes regisztráció részletes szabályait is tartalmazó jogszabályt, visszaküldi azt a parlamentnek megfontolásra vagy előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.