Tizenharmadik helyen végzett a budaörsi vadgesztenyefa

Az Ökotárs Alapítvány „Év fája” versenyén az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a budafoki Ősök Fája nyerte el. A díjátadón Zugmann Péter alpolgármester vette át a kitüntetéssel együtt járó, facsemeték vásárlására szóló utalványt.

 

A november 30-án, a budapesti Erzsébet téren  megtartott ünnepségen Zugmann Péter a különdíjat nyert budafoki fáról elmondta: „1739-ben pestisjárvány szabadult Budára. A járvány Promontoron – Budafok régi neve – is számtalan áldozatot követelt. A település leggazdagabb családja a serfőzde tulajdonosa, a Knoll család volt. A családfő, Knoll József megfogadta, hogy ha túléli a fekete halál pusztítását, Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére kápolnát épít. Bár József és felesége a járvány áldozata lett, leányuk, Veronika a pestist követő évben felépíttette Budafok első templomát, és szüleit ide temettette. Az eredeti növénytakaróból visszamaradó Ősök Fája Budafokon, a Szent Péter és Pál kápolna előtt, Promontor első temetőjének területén, műemléki védettséget élvező területen áll.

Az Ökotárs Alapítvány „Év fája” versenyén az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a budafoki Ősök Fája nyerte el

A kápolna és az Ősök Fája története az idők folyamán összefonódott: körmenetek állomása, keresztutak kiinduló pontja, az évente megrendezésre kerülő Péter-Pál Napok állandó állomása lett. Az Ősök Fája iránti kötődést és megbecsülést jelzi, hogy nevét a kerületi civil szervezetek kopjafába vésették, és épp tíz éve, 2002. június 29-én ünnepélyes keretek között elhelyezték a fa közelében. Azóta a Péter Pál Napok önálló programpontja – az Ősök Fája előtti tisztelgés jegyében – a kopjafa megkoszorúzása.”

Az Ökotárs Alapítvány  a díjátadón az egyik Erzsébet téri fát is jelképesen megajándékozta: télire színes fonalakból kötött ruhába öltöztették. Solyom Évától, az Ökotárs munkatársától megtudtuk: Az alapítvány az „Év fája” versennyel és ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet a közvetlen környezetünkben és általában az épített környezetben élő fák fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére. Az idei versenyben 60 fa vett részt, melyekből 13 jutott a döntőbe. A november 2-án zárult közönségszavazáson minden eddiginél több, összesen 25 000 szavazat érkezett. Az „Év fája” címet idén az egri termálfürdő területén élő keleti platánfa nyerte 7115 szavazattal, második lett a kajárpéci Hatos-tölgy, harmadik pedig egy szentesi kocsányos tölgy. „Hős fa” különdíjat kapott a Dévaványai „makkfa”, melyet harmadszor neveztek lelkes támogatói a versenybe.

A budafoki fát különdíjban részesítő Országos Erdészeti Egyesület program koordinátorától, Pintér Esztertől megtudtuk: egyesületük 1996-ban indította  az ugyanilyen néven futó „Év fája” mozgalmát, ami nem egy konkrét fát, hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2012-ben a hazai ligeterdők egyik legkorábban virágzó fafaja, a zselnicemeggy került a figyelem középpontjába, 2013-ban az év fafaja a házi berkenye lesz.

Az Ökotárs „Év fája” versenyének lebonyolításához az egyesület két éve csatlakozott.

 

Az idei verseny döntősei, helyezési sorrendben:
1.       Keleti platánfa az egri Termálfürdő területén
2.       Hatos-tölgy – Kajárpéc
3.       Kocsányos tölgy – Szentes
4.       Dévaványai „Makkfa”
5.       Az Öreg Hölgy – Cégénydányád
6.       Budafoki Ősök Fája
7.       Szigetvári fűzfa
8.       Szentendre – Izbég hársfája
9.       350 éves körtefa – Balatonalmádi
10.      Az alsóbogáti odvas fa
11.      „Rákóczi-tölgy” – Becsvölgye
12.      Ezeréves fa – Nagyberény
13.      Budaörsi vadgesztenye

(ÖS)

facebook:

1 Komment

  1. […] Idén 15 fa közül választhatja ki a közönség kedvencét a magyarországi Az év fája versenyen, szeptember 10. és október 31. között online szavazás keretében. A közönség a budaörsi pályaudvar melletti vadgesztenyefára is szavazhat, immáron nem először. […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.