Fájdalomcsillapítás alvással

A hosszabb alvás hatásosabb lehet a fájdalomcsillapító gyógyszereknél – állítják amerikai kutatók.

 

Teszteredményeik szerint 10 óra alvás – azaz két órával több az általában ajánlott nyolcórásnál – eredményesebben csillapítja a fájdalmat, mint a kodein.

A Henry Ford kórház orvosai négy éjszakán át vizsgálták kísérleti alanyaik alvásának hosszát, nappal pedig fájdalomküszöbüket. Aki 10 órát aludt, 25 másodperccel tovább tudta kezét forró felületen tartani, mint a legfeljebb 8 órányit alvó társa, de jobban tűrte a kínt azoknál is, akik – egy korábbi kísérlet során – 60 milligramm kodeint kaptak a “tűzpróba” előtt.

Az alvás és a fájdalomtűrés összefüggésére már korábbi tanulmányok szerzői is rámutattak. Norvég kutatók úgy találták, hogy az esetenként rosszul alvóknak kétszer alacsonyabb lehet a fájdalomküszöbük.

A The Daily Telegraph című brit lap mindehhez hozzáteszi, hogy a karácsony fokozottan fájdalomesélyes időszak, korábbi felmérések szerint ugyanis tíz emberből nyolcat ér kisebb baj. A leggyakoribb a megfázás miatti torokfájás, továbbá a jeges-havas úton történő elcsúszás miatti sérülés, de a pulykasütésnek is bőven van áldozata: minden hatodik szakácskodó megégeti a kezét. Mindehhez jön az izgalom és idegeskedés miatti fejfájás, ráadásul még az ajándékok kicsomagolása is okozhat kínt: nem egy embernek vágta már meg ujját papír vagy csomagolószalag.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.