Kiállítás nyílt az Auguszt cukrászdinasztiáról

Az Auguszt cukrászda 1870-ben kezdődő történetét a magyar történelem viharainak kontextusában bemutató kiállítás nyílt vasárnap a fővárosi Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

 

Kiss Imre, a múzeum igazgatója elmondta: az Édes dinasztia – az Auguszt cukrászda története című kiállítás apropóját az adta, hogy Auguszt Elemér, az ötgenerációs cukrászdinasztia jelentős alakja november 30-án lett volna 100 éves.
 

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, aki a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnökeként vett részt a rendezvényen, megnyitó beszédében a dinasztia sikerének három pilléreként a vállalkozói gondolkodásmódra, a munkaszeretetre és a család nőtagjainak kitartására hívta fel a figyelmet. Magyarország legrégebbi cukrászdinasztiájának történetét felidézve megemlékezett arról, hogy abban éppúgy szerepelt államosítás, bombázásban megsemmisült cukrászda vagy kitelepítés, mint fényűzően berendezett üzletek sora.
 

A jelenleg három cukrászdát üzemeltető vállalkozás vezetője, Auguszt Olga – akinek Auguszt Elemér a nagyapja volt – a történelmi viszontagságokra utalva elárulta: a 20. század végére a családnak olyannyira nem maradt semmije a megelőző generációk hagyatékából, hogy a kiállításon látható tárgyak nagy részét is úgy kellett visszavásárolniuk innen-onnan.
 

A 2013. március 3-áig látogatható kiállításon a család történetét bemutató szöveges ívek mellett korabeli cukrászati eszközök és az egykori üzletek berendezési tárgyai is láthatók.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.