Jövőre 75 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Jövőre lesz 75 éves az ország egyetlen épített, nagy hagyománnyal rendelkező szabadtéri színháza, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Üzemeltetője, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház kiemelt figyelemmel állítja össze a patinás múltú és napjainkra hazánk egyik leggazdagabb kínálatával rendelkező szabadtéri színpadának ünnepi programját.

 

Az ünnepi év sikerét erősíti, hogy a színház fenntartója, a főváros november 28-i közgyűlésének döntése értelmében jelentős anyagi fedezetet biztosít a Margitszigeti Nagyszínpad felújítására. Az épületegyüttes egésze rászorul a rekonstrukcióra, különös tekintettel arra, hogy legutóbb három évtizeddel ezelőtt végeztek ilyen jellegű javítási munkálatokat. Noha a teljes rekonstrukciót nem teszi lehetővé a költségvetés, első ütemben a nézőtéri részleg felújítása készül el a 2013-as ünnepi szezon nyitásáig. A felújítás 2014 őszén a kiszolgáló létesítmények részleges rekonstrukciójával folytatódik majd.

 

A Budapesti Nyári Fesztivál három hónapos időszaka alatt a Margitszigeti Szabadtéri Színpad hagyományosan a magas színvonalon kiállított látványos nagyprodukciók helyszíne, melynek programja a műfaji sokszínűséget képviseli. 2012-ben a színház udvarán újra megnyitott kilátóként és kiállítótérként a műemlék víztorony, amelyek látogatóival valamint a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok nézőivel együtt 86 ezer vendége volt a Budapesti Nyári Fesztiválnak.

 

A színház vezetése, felismerve a játszóhelyek értékeit és egyedi adottságait, saját arculat kialakításával sikeresen pozícionálta helyét a kulturális kínálatban, mind a szakma, mind a nézői elvárások szempontjából. Miközben a Budapesti Nyári Fesztiválon a vendég a főszereplő, a “Több mint színház, élmény!” szlogennek megfelelően kialakított programcsomagok és az értékteremtő szemlélet Budapest kulturális főváros arculatát is erősítik.
Az egymást erősítő, élményt nyújtó szolgáltatások alkotta csomagok, a tapasztalatra és hagyományra építő, de a jelen igényeihez alkalmazkodó műsorpolitika a partneri kapcsolatok együttműködésének eredménye. 2012-ben a Budapesti Nyári Fesztivál két fő játszóhelyén 124 előadást tartott, ebből 7 bemutatót, 1 ősbemutatót és 1 Magyarországi ősbemutatót. Három előadás került be repertoárszerűen kőszínházba: a Báthory Erzsébet musical-opera a Kolozsvári Magyar Operában, A Rózsák háborúja a József Attila Színházban, A szerencsés flótás a Thália Színházban látható.
A Szabad Tér Színház az előző évi kínálatot meghaladó tervekkel készül az ünnepi évadra. A 2013-as Budapesti Nyári Fesztivál programja a megújulás jegyében kívánja megnyitni Budapest, a kultúra fővárosának kapuit a hazai és a külföldi vendégek előtt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.