Ha a férj jól kijön anyósával, tartós a frigy, ha a nej, akkor nem

Ha egy férj jól kijön anyósával, akkor 20 százalékkal nagyobb az esély, hogy tartós lesz a házassága, ha egy feleség van jóban az anyósával, akkor viszont 20 százalékkal kevesebb – erre a megállapításra jutottak amerikai kutatók, a Michigani Egyetem pszichológusai és szociológusai.

 

373 pár életútját kísérték végig 26 éven át. A vizsgálat kezdetekor az alanyok életkora 25 és 37 év között volt, és legfeljebb egy éve voltak házasok.
Az, hogy a férjek és anyósaik jó viszonya a házasságokat “tartósítja”, nemigen meglepő: erősíti a kapcsot a férj és felesége között. Az viszont, hogy a nejek és anyósaik meghittebb kapcsolata rövidíthet a házasságok hosszán, igencsak meglepő és magyarázatra szoruló.

Az amerikai kutatók a 26 évnyi nyomkövetés alapján arra jutottak, hogy a jó anyóskapcsolat révén a feleségek jobban beépülnek férjeik családjaiba, ám az integrálódás egy idő után túlzott lesz, és a nejek úgy érzik, hogy anyósaik beavatkoznak ügyeikbe, ők pedig – feleségként és anyaként – nem lehetnek saját családjaik központjai, anyósaik zavarják ezt az identitásukat – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Terri Orbuch, a kutatást vezető pszichológus azt tanácsolja, hogy a feleségek “takarékosabban” számoljanak be anyósaiknak házasságuk részleteiről, és tartsanak bizonyos távolságot tőlük.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.