Gomba azt szorgalmazza, hogy Pest megye önálló régió legyen

Pest megye 186 önkormányzatának küld elektronikus levelet Gomba község képviselő-testülete, támogatást kérve ahhoz, hogy a megye önálló régióvá váljon, szakadjon el Budapesttől – közölte a település független polgármestere kedden.

 

Lehota Vilmos elmondta, hogy miután a november 9-én Cegléden tartott megyei területfejlesztési fórum nyilvánvalóvá tette számukra, hogy a fővárossal közös régióban az elkövetkező években is kevés pénzük marad a kisebb településeknek fejlesztésre, a november 22-ei testületi ülésükön napirendre vették az ügyet.

Úgy döntöttek, kezdeményezik, hogy a jelenlegi közép-magyarországi régió az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakában már két régiót jelentsen: külön Budapestet és külön Pest megyét. A testület felkérte a polgármestert, hogy a kezdeményezésről e-mailben értesítse a megy önkormányzatait és a megyeházát, kérve csatlakozásukat – tette hozzá Lehota Vilmos.

A támogató válaszok birtokában a tervek szerint Gomba polgármestere legkésőbb december 20-áig tájékoztatja a kormányt, az Országgyűlést, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, hogy még időben döntés születhessen a szétválásról.

Lehota Vilmos közölte: az EU-s pénzek közép-magyarországi elosztásának igazságtalanságára jó példa, hogy a 3 ezer lakosú Gombának és a környék 12 településének az elmúlt hét évben összesen 700 millió forintnyi támogatás jutott.

A község honlapján folyamatosan közzéteszik a kezdeményezésre válaszolók és a támogatók névsorát – mondta a polgármester, aki szerint a régió szakadása esetén Budapest semmivel sem kapna kevesebb uniós pénzt a jövőben, mint eddig.

Hasonló véleményt közölt az MTI-vel október végén Érd megyei jogú város polgármestere is. T. Mészáros András (Fidesz) egyebek mellett azt mondta: csak akkor van esélye a fővárossal egy régióba sorolt Pest megyének a felzárkózásra, ha a területfejlesztési törvény módosításával lehetővé tennék, hogy leváljon és önállósodjon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.