A Csongor és Tünde a 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Saját produkciót mutat be a 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztivál: Weiner Leó Vörösmarty Csongor és Tünde című drámájához írt kísérőzenéjére Jankovics Marcell készít animációt – jelentette be Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője budapesti sajtótájékoztatóján kedden.

 

Hozzátette: a jövő évi fesztivál eseményei közül már kilenc előadásra – köztük a Csongor és Tündére is – lehet jegyet váltani interneten és jegyirodákban egyaránt. A szokottnál több barokk mű csendül fel a fesztiválon március 22. és április 7. között, aminek az a magyarázata, hogy a 2013-as BTF nagyjából a tavaszi ünnepkör idején zajlik.

Weiner Leó a Nemzeti Színház felkérésére 1913-ban komponálta meg a Csongor és Tünde kísérőzenéjét, amelyet 1916-ban mutattak be. A kortársak szerint Weiner zenéjével „minden időkre színpadképessé lett a Csongor és Tünde, ami már magában véve is nyereség” – idézték fel a szervezők. Vitézy Zsófia ehhez kapcsolódva megjegyezte, hogy az előadáshoz Gemza Péter készít koreográfiát a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára.

A fesztivál nyitóelőadásán a Művészetek Palotájában az Il Giardino Armonico lép fel, Händel első nagy remekművét, az Il trionfo del Tempo e del Disinganno című, olasz nyelvű világi oratóriumát adják elő.

A hagyományoknak megfelelően március 25-én, Bartók Béla születésének évfordulóján a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad hangversenyt, a Concertót Kocsis Zoltán vezényletével szólaltatják meg.

A Collegium Vocale Gent Bach Máté-passióját, a Le Concert Lorrain pedig a János-passiót az eddig neves tenorként ismert Christoph Prégardien vezényletével.

Mozart c-moll miséje is elhangzik a Les Musiciens du Louvre-Grenoble együttese Marc Minkowski irányításával játssza. A fesztivál visszatérő vendége Joshua Bell brit hegedűművész, aki ezúttal az Academy of St. Martin in the Fieldsszel lép pódiumra, az együttes vezetését 2011-ben vette át.

A barokk muzsika világát idézi Patricia Petibon áriaestje, a világhírű francia szoprán a a rangos Müncheni Kamarazenekarral érkezik a fesztiválra.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.