Közép-Európa gazdasága 2013-ban

Az euróövezeti válság várható újabb eszkalációjának és a térségbeli országok államháztartási konszolidációs intézkedéseinek elegye valószínűleg jelentősen lassítja 2013-ban Közép- és Kelet-Európa gazdaságainak teljesítményét – jósolták a jövő évre szóló első, átfogó előrejelzéseikben londoni szakelemzők.

 

Az új citybeli prognózisok szerint Magyarországon jó esetben stagnálás várható jövőre, de vannak olyan londoni elemzői vélemények, amelyek szerint a magyar gazdaság 2013 egészét is recesszióban tölti.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja hétfőn ismertetett térségi előrejelzésében közölte: az egyre nagyobb külső kihívások és a magyar kormány “újabb nagy adagnyi” kiigazító intézkedései miatt a ház most már 1,3 százalékos visszaesést vár a magyar gazdaságban 2012-re az eddig jósolt 1,2 százalékos GDP-mínusz helyett.

A cég közgazdászai 2013-ra szóló magyar prognózisukat még meredekebben, 0,7 százalékos növekedésről stagnálásra rontották.

A Morgan Stanley hétfői előrejelzése szerint ugyanakkor 2014-ben 1,3 százalékos növekedés várható Magyarországon.

A ház elemzőstábja az idei és a jövő évi prognózis rontását azzal a véleményével indokolta, hogy a kormány által meghirdetett költségvetési konszolidációs intézkedések “negatív hozzájárulást” jelentenek a megtermelt GDP-értékhez, vagyis levonnak a hazai össztermék értékéből.

Mindemellett a beruházásokat a külső környezettel és az euróövezeti kereslettel kapcsolatos bizonytalanságok, valamint egyes hazai gazdaságpolitikai intézkedések, köztük a szektoradók nehezítik.

A bankszektorban folytatódik a hitelforrás-szűkítő agresszív mérlegalkalmazkodási folyamat, és mivel a bankokat új adók is terhelik – köztük 2013-tól a pénzügyi tranzakciós illeték -, a magyar gazdaság hitelellátása valószínűleg jövőre is szűkös marad – jósolták hétfői előrejelzésükben a Morgan Stanley londoni elemzői.

A ház szakértői ugyanakkor – szintén az adóváltozásokra hivatkozva, a gyenge gazdasági teljesítmény ellenére is – jelentősen emelték inflációs prognózisukat. Új becslésük szerint az átlagos inflációs ütem Magyarországon jövőre eléri az 5,3 százalékot a cég által eddig várt 3,8 százalék helyett.

A Morgan Stanley közgazdászai szerint csak 2014-ben, az adómódosítások hatásainak enyhülésével várható, hogy a magyarországi inflációs ütem közelebb kerül 3 százalékos célhoz, de a ház londoni elemzői még abban az évben is 3,6 százalékos átlagos inflációval számolnak.

A cég ennek ellenére jelentős mértékű további jegybanki kamatcsökkentést vár. Hétfői prognózisa szerint mivel a magyar gazdaság várhatóan még több negyedéven át recesszióban lesz, illetve stagnálni fog, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris testülete jó eséllyel “szemet huny” az elsődleges inflációs sokkok felett, és akár a forint valamelyes gyengülése árán is folytatja az enyhítési ciklust.

A Morgan Stanley londoni elemzői 1,25 százalékpontnyi további MNB-kamatcsökkentést jósolnak a jelenlegi ciklusban, és ennek alapján azt várják, hogy a magyar jegybank alapkamata jövő nyárra 5,00 százalékig süllyed.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott részlegének új előrejelzése szerint Közép- és Kelet-Európa gazdaságai – még a térség legjobban teljesítő országai, Lengyelország és Oroszország is – már most meredek ütemben lassulnak, és ez a folyamat várhatóan 2013-ban is kitart.

A ház londoni közgazdászai szerint ebben – a hazai államháztartási konszolidációs intézkedések, a munkapiaci helyzet gyengülése és az egyre feszesebb hitelpiaci kondíciók mellett – még alapvetőbb tényező lesz az euróövezeti adósságválság újbóli eszkalálódása. A Capital Economics közgazdászainak prognózisa szerint ez egészen addig a pontig fajul jövőre, hogy megkezdődik a valutaunió felbomlása, ami súlyos hatást gyakorol majd a felzárkózó európai térség exportjának keresletére és a tőkebeáramlásra.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ugyanakkor Közép- és Kelet-Európa gazdasági kilátásai szempontjából elsősorban nem a felbomlás ténye, hanem annak mikéntje az elsődlegesen fontos tényező. A ház központi forgatókönyve az, hogy az euróövezetből legfeljebb egy vagy két kisebb tagállam távozik, és ez azt jelentheti, hogy a felzárkózó európai gazdaságok elkerülik a 2008-2009-eshez hasonló meredek visszaeséseket.

A térségi növekedés azonban ezzel együtt is “rendkívül gyenge” lesz, és a régió több országa – elsősorban Magyarország – a következő év nagy részét is valószínűleg recesszióban tölti – jósolták a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai.

A ház elemzői mindezt egybevetve közölték, hogy a felzárkózó európai térség egészében átlagosan mindössze 1,5 százalékos gazdasági növekedést várnak 2013-ban, azzal együtt is, hogy a szélesebb elemzői-piaci konszenzus ennél több mint kétszer gyorsabb, 3,1 százalékos régiós átlagnövekedést valószínűsít jövőre.

A Capital Economics szakértői szerint Magyarország a térség azon gazdaságai között van, amelyek a leginkább ki vannak téve az euróövezeti válság esetleges újbóli eszkalálódásának, elsősorban a jelentős – a GDP-érték 40 százalékának megfelelő – euróövezeti exportarány miatt, másrészt azért is, mert a nyugat-európai tulajdonos bankok folyamatosan csökkentik kitettségüket magyarországi érdekeltségeikben, és ez rendkívül feszes hitelkondíciókat teremt.

A Capital Ecomomics londoni elemzői mindezt egybevetve az idén 1,5 százalékos, 2013-ban további 0,5 százalékos GDP-visszaesést várnak a magyar gazdaságban, 2014-re ugyanakkor már 1,0 százalékos növekedésre számítanak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.