Egyre csökken a könyvelők ügyfélköre

A könyvelőirodák fele már több mint három éve nem emelt díjat és közel ugyanennyinek csökkent az idén az ügyfélköre – derül ki a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja és a Penta Unió Zrt. felméréséből. A kilátásokat rövid távon tovább rontják a jövő évben életbe lépő új adónemek.

 

A több mint másfél ezer könyvelő megkérdezésével 2011 és 2012 október-novemberében végzett felmérés azt mutatja, hogy az idén a könyvelőirodák 45 százaléka esetében csökkent a könyvelt vállalkozások száma, ezzel szemben csak a megkérdezettek 11 százaléka számolt be ügyfélkörbővülésről. Az ügyfélszámcsökkenés tavaly még csak a könyvelők harmadát érintette, és akkor még többen, a megkérdezettek 18 százaléka számolt be ügyfélkörbővülésről.

A felmérés eredményeit ismertető hétfői közlemény szerint a kilátásokat rövid távon a jövőre életbe lépő új adónemek is befolyásolják. A kisadózók tételes adóját (kata) választó ügyfelek esetében ugyanis csökken az adminisztráció, a kisvállalati adót (kiva) választók adójának kiszámítása viszont sokkal bonyolultabb lesz a már megszokott társasági adónál. Továbbá a könyvelési szoftverek átállításának költségeit is a szakma viseli.

Sallai Csilla, a Könyvelőiroda-Vezetők Klubjának elnöke szerint a megoldás a könyvelői díjak emelése lenne, mert a jelenlegi díjak az esetek nagy többségében nem fedezik a tényleges költségeket. Ha egy könyvelőnek nincs pénze továbbképeznie magát és szakmai folyóiratokra előfizetni, akkor nem tud lépést tartani az állandó változásokkal, ez pedig visszahat a vállalkozásokra is a szakember szerint.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.