Egereknél lassította az Alzheimer-kór kialakulását egy új terápiás megközelítés

Hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is egy, a pikkelysömör miatti gyulladás csökkentésére kifejlesztett terápiás megközelítés – állapították meg egérkísérletekben német és svájci kutatók.

 

A Nature Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány eredménye szerint csökkent a rágcsálók agyában kirakódott fehérjeplakkok mennyisége, és javult az állatok rövidtávú memóriája is, amikor az immunrendszer egyes molekuláit blokkoló antitesteket adagolták nekik.

A pikkelysömör (pszoriázis) gyulladásos betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az egészséges bőrsejteket, és új bőrsejtek létrehozására készteti azokat. Az immunrendszernek valamilyen módon szerepe van az Alzheimer-kór kialakulásában is, ám ennek pontos háttere még tisztázatlan.

A Zürichi Egyetem és a Berlini Orvostudományi Egyetem kutatói állatkísérleteikben az immunrendszer két, gyulladást kiváltó komponensét vették célba az Alzheimer-kór modelljeként szolgáló génmódosított egerekben. Egy olyan antitestet kaptak a fiatal állatok, amely ezt a két vegyületet blokkolta, aminek hatására 31 százalékkal kevesebb fehérjeplakk rakódott ki az egerek agyában. Idősebb, már a betegség tüneteit mutató rágcsálóknál alkalmazva a szert jelentősen javult az állatok rövidtávú memóriája.

Az immunrendszer ugyanezen részét veszik célba azok a pikkelysömör elleni szerek, amelyeknek már humán klinikai próbái is folyamatban vannak. A kutatók úgy vélik, hogy az eddigi, a szer biztonságosságára vonatkozó adatok alapján egy új, Alzheimer-kór elleni szer klinikai próbái késlekedés nélkül megkezdődhetnének.

“Célunk most az, hogy az új terápiás megközelítést gyorsan az Alzheimer-kóros páciensek rendelkezésére bocsássuk” – idézte a tanulmány szerzőit a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.
(http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121125193051.htm)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.