Washington Post: John Brennan esélyes a CIA igazgatói székére

John O. Brennant, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadóját tekintik a legtöbben a legesélyesebbnek a Központ Hírszerző Iroda (CIA) igazgatói posztjának betöltésére az Egyesült Államokban – írta vasárnapi lapszámában a The Washington Post (WP).

 

A potenciális jelöltek között emlegetik még Michael J. Morrellt, aki ügyvivőként már másodszor áll a hírszerző szolgálat élén, és Michael G. Vickerst, a Pentagon hírszerzésért felelős államtitkárát.
Sokan már négy évvel ezelőtt is azt várták, hogy Obama Brennant fogja kinevezni a CIA élére. Ő azonban inkább a háttérben kívánt maradni, mert liberális csoportok részéről bírálatok érték, amiért köze volt azokhoz a terrorelhárítási módszerekhez – például az úgynevezett fokozott vallatáshoz -, amelyeket George Bush elnök idején vezettek be.
Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke szerint a szövetségi felsőház támogatná Brennant, ha Obama őt nevezné ki. A terrorszakértő viszont az elmúlt hónapokban kollégáinak többször utalt arra, hogy vissza szeretne vonulni.
 

Az új CIA-vezérnek kulcsszerepe lesz abban, hogy a szervezet működésében merre mozdul el az egyensúly a hagyományos hírszerzés és a félkatonai műveletek között. Brennan az elmúlt évek során többször is hangoztatta, hogy nagyobb körültekintéssel kellene kiválasztani a CIA dróncsapásainak célpontjait, és hangot adott annak a véleményének, hogy az ügynökség túlságosan eltávolodott eredeti funkciójától, az információk gyűjtésétől és elemzésétől.
 

A szexbotrány miatt lemondott CIA-főnökre, David Petraeus tábornokra úgy tekintettek, mint a hírszerző ügynökség és a hadsereg közötti szorosabb együttműködés letéteményesére. Vezetése alatt a kémszervezet növelte a feltételezett szélsőségesekre pilóta nélküli repülőgépekről mért csapások számát.
 

A jelenlegi ügyvivő igazgató, Morell 2001-2002-ben – vagyis közvetlenül a szeptember 11-i terrortámadások után – Bush elnök napi hírszerzési raportőre volt. Bírálói szerint szerepe volt abban, hogy Irak ellen a tömegpusztító fegyverek birtoklására hivatkozva indítottak inváziót. Munkatársai kiváló képességű szakembernek tartják, aki azonban inkább fegyelmezett menedzser, mintsem stratégiai elképzelésekkel rendelkező vezető.
 

Vickers védelmi államtitkár kinevezése a CIA élére valószínűleg a félkatonai szerepvállalás erősítését jelentené. Az államtitkár szolgált a különleges katonai erőknél és volt a CIA elemzője is. A 80-as években szerepet játszott abban, hogy az afganisztáni mudzsáhedeket felfegyverezzék a szovjetek ellen. A Pentagonban Vickers egyik fő feladata a különleges erők és a CIA műveleteinek összehangolása.
 

Ugyancsak az amerikai biztonságpolitika felső köreivel kapcsolatos hír, hogy vasárnap bejelentette lemondását Peter King, az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke. Távozásának oka, hogy a Republikánus Párt szabályai szerint egy-egy képviselő legfeljebb hat éven át állhat egy házbizottság élén, King pedig már ezen felül is kapott egyéves hosszabbítást.
 

Utódja a Fox News televízió szerint Mike Rogers lehet, aki jelenleg a testület közlekedésbiztonsági albizottságát vezeti. King januártól a terrorelhárítási és hírszerzési albizottság vezetését veheti át.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.