Óriáspingvinek népesítették be az Antarktiszt harmincnégymillió éve

Óriáspingvinek népesítették be az Antarktiszt harmincnégymillió évvel ezelőtt, fosszíliáikat argentin paleontológusok tárták fel.

 

Az őskövületeket feltáró La Plata-i Természettudományi Múzeum kutatói szerint a madarak magassága elérte a 2 métert – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/news/2012-11-argentine-experts-giant-penguin-fossils.html).

“Mind magasságát, mind testtömegét tekintve ez a valaha élt legnagyobb ismert pingvinfaj” – hangoztatta Carolina Acosta paleontológus. Hozzátette: a ma élő “rekorder” a császárpingvin (Aptenodytes forsteri) alig éri el a 120 centimétert.

A kutatásokat irányító Marcelo Reguero hangsúlyozta, hogy a leletnek köszönhetően többet megtudhatnak a modern pingvinfélék őseiről.

Az argentin paleontológusok visszatérnek az Antarktiszra, amikor beköszönt a nyár, hogy további fosszíliák után kutassanak, megismerjék az óriáspingvinek anatómiáját és mozgását.

A prehistorikus pingvinek korábbi vizsgálatai kimutatták, hogy az ősök távolról sem voltak olyan “elegánsak”, mint “frakkos” utódaik, tollazatuk vörösesbarna vagy szürke volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.