Adót kell fizetni januártól a közművezetékek után

2013. január 1-jétől adót kell fizetni a közművezetékek után, mértéke 125 forint lesz méterenként. Kedden, kivételes sürgős eljárással fogadta el a parlament Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erről szóló javaslatát.

A januártól bevezetendő adót a víz-, a szennyvíz-, a földgáz-, a hő-, a villamosenergia- és a hírközlési vezeték tulajdonosának, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló közművezetéknél az üzemeltetőnek kell megfizetnie.

 

Mentesülnek a közműadó alól a helyi önkormányzatok és az állam, a távközlési szolgáltatók pedig – a vezeték hosszától függő mértékű – adókedvezményt kapnak. Egy módosító javaslattal kivonták az adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari rendszerirányító tulajdonában álló vezetékeket is.

 

Az adót, más vagyoni adókhoz hasonlóan évente két egyenlő részletben kell megfizetni, március 20-ig, és szeptember 20-ig.

 

Matolcsy György eredeti javaslata szerint száz forintban határozták volna meg az adó mértékét, a költségvetési bizottság javaslatára azonban a parlament a zárószavazás előtt 125 forintra emelte azt – a tervezett 30 milliárd forint bevétel elérése érdekében.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.