Lemondott képviselői mandátumáról az ifjabb Jesse Jackson

Lemondott képviselői mandátumáról szerdán Jesse Jackson újraválasztott amerikai demokrata párti képviselő, akinek életét az elmúlt hónapokban egészségügyi problémák mellett két ellene indított vizsgálat is megkeserítette.

 

Jesse Jackson, az azonos nevű tiszteletes, ismert polgárjogi harcos 47 éves fia augusztusban váratlanul eltűnt washingtoni hivatalából. Kollégái és irodájának munkatársai csak hetekkel később tudták meg, hogy az akkor kilencedik mandátumát töltő képviselőt depresszióval kezelik. Jacksont, noha tevőlegesen nem vett részt a kampányban, és július óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, november 6-án tizedszer is megválasztották Illinois állambeli körzetében.
 

A lemondott politikust egyfelől azzal gyanúsítják, hogy kampánypénzekből újíttatta fel washingtoni otthonát, amelyet szeptemberben 2,5 millió dollárért hirdetett meg. A család szerint a korteskedésre felhasználható alapból elvett pénzre a politikus depressziójának kezelése miatt volt szükség. Az ifjabb Jackson június 10. óta van betegszabadságon. A képviselő szeptember közepén tért vissza washingtoni otthonába a pszichiátriai klinikáról, és kerüli a közszereplést. Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított.
 

Vizsgálódik a képviselőház etikai bizottsága is. A testület azon állításokkal kapcsolatban indított vizsgálatot, amelyek szerint az ifjabb Jackson üzletet próbált kötni Rod Blagojevich volt illinoisi kormányzóval. Blagojevich 2008-ban, Barack Obama elnökké választása után áruba kívánta bocsátani a Fehér Házba került politikus megüresedett szenátusi mandátumát. A volt kormányzót idén 14 évi szabadságvesztésre ítélték. Jackson ártatlannak vallja magát az ellene felhozott gyanúsítások ügyében.
 

A The Wall Street Journal egy októberi közlése szerint Jesse Jackson “megpróbált biztosítékot szerezni” az igazságügyi minisztérium vezetőitől azzal kapcsolatban, hogy a november 6-i választásokig nem fognak vádat emelni ellene. A lap úgy tudja, hogy a képviselőnek ezzel kapcsolatban nem sikerült ígéreteket kicsikarnia.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.