Kis cég – Kis adó?

Az Országgyűlés 2012. október 1-jén fogadta el a kis adózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló CXLVII. törvényt. A kis adózó vállalkozások tételes adójának alanya egyrészt az egyéni vállalkozó, az egyéni cég, másrészt a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti és bérleti társaság.

 

Az adóalanyiság választását 2012. december 1-jétől lesz lehetőség bejelenteni az adóhatósághoz, mely a bejelentést követő hónaptól lép érvénybe. Amennyiben pedig az adóalanyiság bármilyen okból kifolyólag megszűnne, két éven belül ismételten nem választható.

 

Mind az egyéni vállalkozó, mind a kis adózó vállalkozás a vezetők, a közreműködő, illetve megbízási szerződés alapján tevékenységet folytató tagok után havi 50 ezer adó fizetésre kötelezettek. A havi adó összege pedig a nem főállású kis adózók esetében havi 25 ezer forint.

 

A vállalkozás az adó megfizetését követően mentesül például a társasági, a személyi jövedelemadó, továbbá az egészségügyi, szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól is.

 

Fontos lehet, ha a vállalkozás éves bevétele azonban meghaladja 6 millió forintot, abban az esetben a meghaladó rész után 40 százalék mértékű adót is meg kell fizetni a tételes adón kívül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.