Kockázatos utat választott az identitását őrző LMP

Kockázatos, de identitását megőrző döntést hozott az LMP hétvégi kongresszusán azzal, hogy nem csatlakozott a Bajnai Gordon vezetette Együtt 2014-hez az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

 

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a Lehet Más a Politika a kockázatosabb, de akár sikerrel is kecsegtető utat választotta a hétvégén azzal, hogy elutasította az Együtt 2014-hez csatlakozást. Mint mondta, a párt Bajnai Gordon szövetségeseként szinte biztosan szerezhetne néhány parlamenti mandátumot a következő parlamenti választásokon, ugyanakkor hosszú távon valószínűleg elvesztené identitását, létezése puszta formalitássá válna. Az elemző hangsúlyozta, a következő években dől el, hogy az LMP a parlamentből kiesett SZDSZ vagy az 1994-ben függetlenséget választó Fidesz sorsára jut-e. Lánczi Tamás felidézte, a szabaddemokraták az MSZP szövetségeseként nem tudták megőrizni önazonosságukat és kikerültek az Országgyűlésből, míg a Fidesz 1994-ben pártszakadással járó függetlenség mellett döntött, azonban négy év múlva kifizetődött döntésük, amikor kormányra kerültek.

A Századvég munkatársa aláhúzta, az LMP azért is rosszul tette volna, ha csatlakozik az Együtt 2014-hez, mert azt jórészt az a politikai elit támogatja, amellyel szemben az LMP saját magát is meghatározta a 2010-es parlamenti választásokon. Lánczi Tamás ettől függetlenül nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a kongresszuson most alulmaradt LMP-sek megpróbálják majd ellenkezőjére fordítani a párt mostani döntését, ami szerinte akár pártszakadáshoz is vezethet.

Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője szintén úgy látja, másfél évvel választások előtt még nem biztos, hogy véglegesnek tekinthető az LMP kongresszusának döntése.

Az elemző szerint ugyanakkor az ellenzéki párt sorsát nem is annyira szövetségesi politikája, hanem belső megosztottsága határozhatja meg, amit egyebek mellett az is mutat, hogy az Együtt 2014-hez történő csatlakozás mellett saját politikai stratégiájáról is szoros szavazást tartottak, azt csak 87 igen, valamint 62 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el, ráadásul a frakció szinte teljes vezetése lemondott. Juhász Attila szerint ez a belső válság az LMP szimpatizánsait is megosztja, elbizonytalanítja, annak tudatában, hogy több kutatás szerint is a párt szavazóinak jelentős része nem kötődik szorosan az LMP-hez. Sokan például Bajnai Gordonnal szimpatizálnak, ők pedig most könnyen átpártolhatnak az Együtt 2014-hez – fűzi hozzá.

Juhász Attila szerint összességében az LMP alapproblémája abból áll, miként lehet egy harmadik pólust kialakítani egy olyan politikai környezetben , amelyben a választók nagy többsége és a formálódó választási rendszer is a kétpólusú pártrendszer fenntartását szolgálja. Az LMP jelenlegi pozíciója pedig nagyon nehezen lesz tartható, ha a következő választás arra a kérdésre egyszerűsödök, hogy menjen-e vagy maradjon Orbán Viktor.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.