Végveszélyben a Financial Times Deutschland című német üzleti lap

Bizonytalan a Financial Times Deutschalnd (FTD) című német üzleti lap jövője, hétvégi német sajtóbeszámolók szerint a tulajdonos a lap megszüntetését tervezi.

 

A  Focus című hetilap azt írta, hogy a Gruner+Jahr (G+J) hamburgi lapkiadó vállalat felügyelő bizottsága a soron következő, szerdai ülésén arról határoz majd, hogy megszüntetik az FTD-t és a céghez tartozó négy gazdasági kiadvány közül két másikat is, a Börse Online hírportált és az Impulse című magazint. A gazdasági lapok részlegén így csak a Capital című, havonta megjelenő magazin marad meg, és a részlegen jelenleg foglalkoztatott 350 ember közül 330-nak felmondanak.

A G+J szóvivője a Focus beszámolójára reagálva közölte, hogy egyelőre a nehéz piaci helyzet kezelésének lehetőségeit mérlegelik, és semmilyen döntést nem hoztak a vállalat gazdasági témájú kiadványait illetően. Ugyanakkor a Der Spiegel című hetilap is arról írt vasárnapi számában, hogy az FTD nyomtatott kiadása a végóráit éli, és a kiadónál az online változat kilátásait is kétkedően ítélik meg.

A Hamburger Abendblatt című lap viszont arról írt, hogy az FTD-t várhatóan nem megszüntetik, hanem átalakítják, a hétközben megjelenő számok vékonyabbak lesznek, a pénteken megjelenő hétvégi szám viszont az eddiginél több oldalból áll majd. A második lépésben a lap bizonyos napokon csak online kiadásban jelenik meg, és 3-5 éven belül teljesen eltűnik a nyomtatott változat.

A brit Financial Times-hoz hasonlóan lazacszínű papírra nyomtatott FTD-t 2000-ben alapították. A nagyjából százezres példányszámú újság évek óta veszteséges, beszámolók szerint az idén 15 millió euró veszteséget okoz a tulajdonosnak. Az FTD lehet egy hónapon belül a német sajtó harmadik szereplője, amely elbukik. Kedden az 1945 óta működő Frankfurter Rundschau című baloldali napilap kiadója kért csődvédelmet, októberben pedig a ddp német hírügynökség és az amerikai AP német leányvállalatának 2010-es egyesüléséből létrejött dapd hírügynökség.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.