Valódi lehet a másolatnak hitt szibériai Rubens-festmény

Valódi az a Rubens-festmény, amelyet Ural hegységen túli Irbit város múzeumában őriznek és eddig másolatnak hittek.

 

Az orosz köztévé beszámolója szerint a szibériai település képzőművészeti múzeumának szakértői bonyolult fizikai és kémiai eljárással bizonyították, hogy Peter Raul Rubens (1577-1640) Bűnbánó Magdolna és nővére, Márta című alkotását őrzik Irbitben. Mint kiderült, az értékes festményt tévedésből szállították a Moszkvától távoli városba.

Mindeddig azt hitték, hogy a flamand festő alkotását – az eredetit – Bécsben őrzik a Kunsthistorisches Museumban. A Pervij Kanal állami televízió kommentárja szerint most a bécsi szakemberek törhetik a fejüket.

A szentpétervári Ermitázs szakemberei, akik részt vettek az orosz múzeumban lévő, 1615 és 1620 között készült Rubens-festmény vizsgálataiban, hozzátették, hogy az elemzések nem fejeződtek be, újabb szakembereket vonnak be.

Viktor Korobov, a képtár restaurátorainak vezetője szerint az alkotás Rubens festőműhelyében készülhetett, a mester személyes közreműködésével.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek Valerij Karpov, az irbiti múzeum igazgatója elmondta, hogy a felfedezést a kép idén kezdett restaurációja közben tették. A festményt 1976-ban kapták az Ermitázstól, mint Rubens-másolatot. Szentpéterváron – akkor még Leningrádban – 1931-től őrizték a képet, amely Alekszandr Jakobszon híres sebész professzor gyűjteményéből való.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.