Új víztisztítót fejlesztett a honvédség

Új szabadalom alapján fejlesztettek víztisztítót, arzénmentesítőt a Honvédelmi Minisztérium (HM) cégei; az újítások között van a szélsőséges körülmények között bevethető busz is – közölte a HM helyettes államtitkára az MTI-nek adott interjújában.

 

Borbíró Zoltán elmondta: az elmúlt két évben új eszközök kifejlesztését tűzték ki célul a HM cégeinél; ez idő alatt egyebek mellett sikerült megalkotni egy víztisztítót, amely képes jelentősen csökkenteni az ivóvíz arzénszintjét is.
A víztisztítás “katonai képesség”, hiszen például műveleti területen fontos, hogy tiszta ivóvizet kapjanak a katonák, de az arzénmentesítőre azért is szükség volt, mert Magyarországon az arzén szintje az ivóvízben az unió által elvártaknál általában magasabb. Ez elsősorban az alföldi régióban és Zalában jelent problémát – tette hozzá.
A konténerszerű gépet bárhová könnyen és gyorsan lehet telepíteni, illetve az igényekhez igazítani; képes szerves és szervetlen anyagokat is kiszűrni, és – a teljesen új szabadalom alapján – az arzént is megköti – mutatott rá.
 

Kísérleti jelleggel elhelyeztek egy ilyen gépet a Békés megyei érmelléki vízbázison, és a négy hónapos próbaüzem után az addig átlagosan literenkénti 120 mikrogrammos arzénszint lecsökkent 2 mikrogrammra – szemléltette a gép hatékonyságát Borbíró Zoltán, hozzátéve, hogy az uniós határértéknél ez a szint sokkal alacsonyabb. A gép fejlesztésében három vállalat, az EI Zrt., a Currus Zrt. és a Hidrofilt Kft. vett részt.
 

Az új fejlesztéseket illetően a helyettes államtitkár megemlítette a honvédség pilóta nélküli repülőgépeit, amelyekből háromfélét is gyártanak majd hamarosan. A katonai felderítő feladatokon túl alkalmasak civil felhasználásra, katasztrófavédelemre és határőrzésre is.
A gépek között van olyan, amelyet akár kézből is el lehet indítani, és ötezer méter magasra emelkedhet, ráadásul fel lehet őket szerelni különböző – így éjjellátó – kamerákkal is. A magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépek ára – felszereltségtől függően – körülbelül a fele a hasonló külföldi gépekének – fűzte hozzá.
 

A gépek ára egyébként azért ilyen kedvező, mert a HM cége kizárólag magyar termékekből és munkaerővel oldotta meg a fejlesztést, ráadásul minden alkatrészt saját szakembereik terveztek – mondta.
A további fejlesztésekkel kapcsolatban megemlítette még az úgynevezett kettős felhasználású midibuszt, amelyen a Volvóval közösen dolgoznak, de ebben a Rábának is kiemelt szerepe lehet. A buszok alkalmasak lesznek majd arra, hogy szélsőséges körülmények között is közlekedjenek, így elsősorban katasztrófavédelmi területen lehet felhasználni őket.
 

Szólt arról is, hogy már elkészült egy olyan speciális járműfelépítmény, amely kifejezetten a tűzszerészek munkáját könnyíti meg. Ezzel kapcsolatban egyelőre bővebb részleteket nem kívánt elárulni, ugyanakkor megemlítette, hogy a víztisztító berendezést és az új felépítményt hétfőn mutatják be a nyilvánosságnak.
A minisztérium tulajdonában lévő cégek – amelyek ma már integráltan működnek – felelősek a honvédség különböző fejlesztéseiért, profiljukba tartozik ugyanakkor a szovjet technológia modernizációja is. A helyettes államtitkár példaként említette a régi analóg radarok digitalizálását, amivel egyebek mellett az energiaigényüket lehet csökkenteni.
 

A világ országainak körülbelül a 60-70 százaléka egyébként szovjet haditechnikát használt a múltban, és még most is jelentős számban rendelkeznek ilyen eszközökkel – fűzte hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.