Hivatalos kisebbségi státust kérnek a cseh államtól az vietnámiak

Nemzeti kisebbségi státust kérnek a cseh államtól az országban élő vietnámiak. A hivatalos kérvényt a Csehországban működő vietnámi szervezetek képviselői írták alá, s a kormányon kívül a képviselőház elnökségének is megküldték.

 

“A Cseh Köztársaságban élő vietnámiak szövetsége és a vietnámi nemzetiségűeket tömörítő többi csehországi szervezet közös kérést nyújtott be a kormányhoz és a parlamenthez, hogy a vietnámiakat ismerjék el hivatalos nemzeti kisebbségnek” – közölte Tran Viet Hung, a vietnámiak egyik vezetője csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján. “Kérésünk célja, hogy a vietnámiak minél jobban integrálódjanak a cseh társadalomba” – tette hozzá.

A vietnámi közösség ugyanakkor azt is kéri, hogy képviselőt küldhessen a kormány mellett tanácsadói szerepet betöltő kisebbségi tanácsba.

Cseh állampolgárságot egy külföldi azután kérhet a prágai belügyminisztériumtól, hogy hivatalos engedéllyel legalább öt éve él az országban, büntetlen előéletű, s adót és társadalombiztosítást fizet. Ugyanakkor igazolnia kell, hogy a cseh állampolgárság felvétele után megválik előző állampolgárságától. Az ötéves tartózkodástól a hatóságok eltekinthetnek, például ha a kérvényező Csehországban született, egyik szülője cseh állampolgár, vagy cseh szülők örökbe fogadták.

A kisebbségi tanács legutóbbi novemberi ülésén már megtárgyalta a vietnámiak kérvényét, de semmiféle ajánlást nem fogalmazott meg.  A cseh belügyminisztérium ugyanakkor ellenzi a vietnámiak kérésének a teljesítését. Azzal érvel, hogy a vietnámiak gazdasági okokból telepedtek le Csehországban, s közösségük nem a történelmi fejlődés eredménye. A minisztérium azt is állítja, hogy a vietnámiak nem igyekeznek kellőképpen betagozódni a cseh társadalomba. Ezt az állítást a vietnámiak határozottan visszautasították.

A 2001-es népszámláláskor 17 500, míg tavaly 30 ezer személy vállalta a vietnámi nemzetiséget. A cseh belügyminisztérium kimutatása szerint hivatalos engedéllyel 58 ezer vietnámi tartózkodik az országban. Becslések szerint jelenleg mintegy 100 ezer vietnámi él Csehországban.

A cseh állam hivatalosan 12 nemzetiséget ismer el. Köztük van a magyar kisebbség is, bár az sem őshonos az országban. A magyarok döntően a csehszlovák állam idején telepedtek le Csehországban. A tavalyi népszámláskor valamivel több mint kilenc ezer személy vállalta magyar nemzetiséget.

A hatályos cseh törvények szerint egy nemzeti kisebbséget azon a cseh állampolgárok csoportja alkot, akik Csehországban élnek, s etnikai származásukban, nyelvükben, kultúrájukban, hagyományaikban különböznek a többségi csehektől és igénylik a nemzeti kisebbségként való elismerést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.