Cél a fiatalok helyben lakásra ösztönzése vidéken

A kormány mezőgazdasági és vidékfejlesztési programjainak fő célja a vidék lakosságmegtartó képességének erősítése, főleg a fiatalok helyben lakásra ösztönzése – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Békésen sajtótájékoztatón csütörtökön.

 

Az államtitkár a tanyafejlesztési program kapcsán beszámolt arról, hogy a tanyás ingatlanokban bővelkedő Békés megyéből sok pályázat érkezett tanyasi gazdálkodásra.
A tanyás gazdaságok kiépítésének ösztönzése a vidék felzárkóztatásának egyik fontos eszköze, a vidéken élő emberek és családok részére nyújt perspektívát, megélhetési és helyben maradási lehetőséget – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette: Békés megyének adottságaiból fakadóan a mezőgazdaság jelenti a legfőbb megtartó erőt.

Emlékeztetett: a kormány által elindított tanyaprogram fő célja a kis és a közepes tanyagazdaságok kiépülésének erősítése, a közüzemi szolgáltatások kiépítése, a tanyasi termékek piacra juttatása, a hozzájuk vezető mezőgazdasági utak kialakítása.
 

A tanyaprogramban összesen 1,5 milliárd forint támogatásra lehetett pályázni, a beadási határidő lezárult a napokban. A lehetőség iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés 2012-ben, az előzetes adatok szerint a pályázók 2,5 milliárd forintot szerettek volna lekötni.
 

Hasonlóan nagy volt az érdeklődés a helyi piacok kiépítése iránt is – tette hozzá Budai Gyula. A pályázat keretében az önkormányzatok  tíz százalék önerő mellett építhetnek helyi piacokat, ahol majd a településeken és a tanyákon gazdálkodók értékesítik termékeiket.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.