Budapesti Karácsonyi Vásár 14. alkalommal

November 16-án 14. alkalommal nyílik meg a Vörösmarty téren a Budapesti Karácsonyi Vásár. „Színes programkínálatú kulturális és gasztronómiai fesztivált rendezünk” – mondta az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője.

 

A látogatókat zsűrizett kézműves termékekkel, gasztronómiai különlegességekkel, színpadi fellépésekkel várják; összesen 122 árusítóhelyet és látványműhelyt alakítanak ki a rendezvény helyszínén, a vásári finomságok mellett a magyarországi ünnepi szokásoknak megfelelő fogások is megkóstolhatók, így például halételek, töltött káposzta és libamáj. Idén két színpad fellépői szórakoztatják a közönséget: énekmondók, nép-, dzsessz-, utca- és világzenészek. A programot táncház és bábszínházi előadások is színesítik. A vásár díszvendége Kalocsa városa.
„Egy ilyen vásár bárhol a világon a város büszkesége volna. A budapestiek büszkék lehetnek az eseményre, amelynek Magyarországon és külföldön is jó a híre” – mondta Csomós Miklós kulturális főpolgármester-helyettes.
Vitézy Zsófia emlékeztetett arra, hogy a karácsonyi vásárt átlagosan 5-600 ezer látogató keresi fel. A budapesti rendezvényt – amely a hasonló európai vásárok mintájára jött létre, de azoktól mégis eltérő – előkelő helyen jegyzik. A Sunday Times Európa hat legjobb karácsonyi vására közé sorolta, szerepelt a Travel&Leisure 10-es listáján, valamint az Expedia, a Times és a Daily Telegraph toplistáján is.

 

A Vörösmarty téren a népi hagyományokat és a magyar kézművességet is bemutatják, a kékfestőtől a bőrdíszművesig, a fajátéktól a kerámiáig számos mesterség mutatkozik be. Az idei vásárra is többszörös volt a túljelentkezés, a kínálható legjobb portékákat a Néprajzi Múzeum, a Hagyományok Háza, a Kézműves Szövetség, a Magyar Kézművesek Egyesülete és a Szentendrei Skanzen delegáltjaiból álló szakmai zsűri választotta ki. Idén külön faházban pályakezdő kézművesek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

 

Ami a gasztronómiát illeti: a vásárban a hagyományos magyar ünnepi fogások – halételek, töltött káposzta, libamáj, kürtőskalács – mellett megkóstolhatják a látogatók a mangalicakocsonyát, a sparherden sült lepényt, a sült gesztenyét. A különleges megjelenésű, kortárs hangulatú étkezők mellett a klasszikus kolbászos standig a legváltozatosabb ételkínálattal várják a vendégeket.
A kifejezetten erre az alkalomra tervezett karácsonyi bögréket igén három mintával és két színben (piros és fehér) lehet megvásárolni.

 

Újdonság, hogy idén két színpadon is szórakoztatják a közönséget, naponta 17 és 20 óra között énekmondók, nép-, jazz-, utca és világzenészek, táncház, hétvégén délelőttönként pedig bábszínház lesz műsoron. A BFTK közönségszolgálatán a tavaszi fesztiválra és más kulturális programokra is lehet jegyet váltani a vásárban.
Vitézy Zsófia a ritka látványosságok között említette a Paint Up! virtuális épületfestő verseny korábbi közönségdíjasainak bemutatkozását. A Gerbaud-ház ezer négyzetméteres homlokzatára vetítve „épületmozgató” animációkkal kápráztatják majd el a közönséget, a 3-3 perces, karácsonyi témájú animációk november 30-tól december 23-ig lesznek láthatók, naponta 17, 18, 19 és 20 órakor.
A Vörösmarty tér közepén a gyerekeknek ingyenes, fűtött játszóházat építenek, a Varázskertet, ahol mézeskalácsot, természetes anyagokból karácsonyfadíszt és ajándékokat készíthetnek, valamint kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. December 6-án Finnországból megérkezik a Mikulás, aki a Mikulásgyár faházában 15 és 16 óra között várja az érdeklődőket.

 

Az idei karácsonyi vásár kiemelt partnerei közé tartozik az Ökumenikus Segélyszervezet, amelynek adománygyűjtő pontjánál lehet a rászorulóknak adományokat juttatni. Az adományozók a vásár játszóházában, a gyerekek által készített mézeskalácsot kapnak, a segélyszervezet ezzel is köszöntet mond azoknak, akik az ünnepi készülődés közben sem felejtkeznek el nehéz sorsú embertársainkról – közölte Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

 

A Magyar Posta a vásár idején a Vörösmarty téren kihelyezett postaszolgálatot üzemeltet. Hatféle karácsonyi képeslap és többféle bélyeg közül válogathatnak az érdeklődők – az ebből származó bevételeket az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlják fel –, egyedi képeslapot készíthetnek egy különleges, erre a célra készített fotófal előtt. A helyszínről 10-20 százalékos kedvezménnyel lehet csomagot feladni – ismertette Bedecs Anna, a Magyar Posta kereskedelmi igazgatója.
Idén nemcsak a Hősök terén, hanem a Vörösmarty téren is fogadják a Mikulásgyár önkéntesi az adományokat – főként tartós élelmiszereket. Az ország legnagyobb karitatív akciója keretében mikulásgyári ajándékcsomagokat is lehet vásárolni, az ebből befolyó bevételeket a Mikulásgyár működésére használják fel. Az akció keretében tavaly több mint félmilliárd forint értékben sikerült adományt gyűjteni, ezzel több mint negyedmillió rászorulónak tudtak segíteni – mondta Zsolnai Endre főszervező. Kattintson a térkép nagyobb változatához és a jelmagyarázathoz!

 

Az idei Budapesti Karácsonyi Vásár díszvendége Kalocsa lesz. Dávid Edit, a város szóvivője tudatta, hogy a vásár látogatói a kalocsai élő hagyományokból (mint a népviselet és a néptánc) kaphatnak ízelítőt. A Vörösmarty téren a város alkotói betlehemi jelenetet mutatnak be, emellett disznótoros kóstolóval egybekötött népi színműben elevenednek meg a régi ízek és az ízes tájszólás.

 

A vásár karácsonyfáját a Pilisi Parkerdő jóvoltából állítják fel a Vörösmarty téren. A 16 méter magas, 32 éves jegenyefenyőt a Gödöllői-dombságról, rendőri felvezetéssel szállították Budapestre – mondta Lomniczi Gergely, a parkerdő szóvivője.

 

A vásár nyitva tartása: 
November 16-december 23. 10.00-21.00
December 24.  10.00-14.00
December 25-26. ZÁRVA
December 27. 12.00-21.00 (csak vendéglátás)
December 28-30. 10.00-21.00 (csak vendéglátás)
December 31. 10.00-04.00 (csak vendéglátás)

 

ÖS

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.