Gyurcsány: történelmi vereséget mérhet az ellenzék a Fideszre 2014-ben

Gyurcsány Ferenc szerint ha az ellenzék érti a dolgát, 2014-ben történelmi vereséget mérhet a Fidesz-KDNP-re.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke egy kedd esti kőbányai lakossági fórumon azt mondta: az ország érdekeit szem előtt tartó, szabadságszerető hazafiak ma elsősorban a baloldalon vannak, ezért céljuk, hogy 2014-ben “drámai, tragikus” vereséget mérjenek a jobboldalra, és kétharmados többséget szerezve visszaállítsák a 2010 tavaszán érvényes alkotmányos szabályokat.

Törekvésüket azzal indokolta, hogy a Fidesz-KDNP a keresztény-konzervatív értékrendet vallókat azonosítja a nemzettel, csak őket tartja igaz magyaroknak, és ezzel állandó belpolitikai háborúskodást okoz.

A volt kormányfő lát esélyt arra, hogy az ellenzék alkotmányozó többséget szerezzen. Ezt azzal magyarázta, hogy a legújabb felmérések alapján a demokratikus ellenzéki pártoknak együtt 6-7 százalékkal több szavazójuk van a Fidesznél. A kormányzás neheze pedig még hátra van – jelezte Gyurcsány Ferenc, aki további reáljövedelem-csökkenésre számít jövőre.

A győzelemhez a DK elnöke szerint elengedhetetlen az összefogás. Mint mondta, a közös alap megvan ehhez: a demokratikus ellenzéki oldalon egyetértés van abban, hogy helyre kell állítani a korábbi alkotmányos rendszert.

A szakpolitikai részletekben lehet vita, azok eldöntéséhez viszont, a korábbi alkotmány visszaállítása után már az egyszerű többség is elég lesz – emelte ki.

Elmondta: pártja a kezdettől fogva az együttműködés oldalán áll, és “nyíltabban fogalmaz, mint maga az érintett”, amikor kijelenti, hogy szívesen látná a szövetség élén Bajnai Gordont.

A Haza és Haladás Egyesület elnökéről, aki 2009-ben őt váltotta a miniszterelnöki székben, Gyurcsány Ferenc azt mondta, nehéz dologra vállalkozott, de csaknem harminc éve ismeri őt, van kellő türelme a feladathoz, és képes nehéz kompromisszumokat összehozni.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy sem az MSZP, sem az LMP részvételét nem szabad sürgetni az ellenzéki összefogásban. Tekintettel kell lenni arra – folytatta -, hogy az LMP vezetői között vita van erről, és természetesnek kell venni azt is, hogy az MSZP minél erősebb akar lenni. Mesterházy Attila pártelnök ambíciója nem bűn, természetes – fűzte hozzá.

A volt miniszterelnök ugyanakkor azt mondta: ha az ellenzéki választók összefogás-pártiak, akkor ki is fogják kényszeríteni az összefogást.

Gyurcsány Ferenc közölte, hogy a DK alelnöke, Molnár Csaba hétfőn találkozott Juhász Péterrel, a Milla Egyesület elnökével, és “több félreértést tisztáztak”. Így azt, hogy a DK nem jelentette be csatlakozási szándékát az Együtt 2014 választói mozgalomhoz – jelezte.

A pártelnök beszélt arról, ma is helyesnek tartja a DK egy évvel ezelőtti megalapítását, és biztos abban, hogy képviselőik a következő parlamentben is ott lesznek.

Egy kérdésre válaszolva – amely azt firtatta, hogy hétfőn a Klubrádióban elképzelhetőnek nevezte, hogy 2014-ben visszavonul – Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: biztos, hogy ellenzéki győzelem esetén sem lesz kormánytag, de azt sem tervezi, hogy visszavonul “vidéki magányába”.

A volt kormányfő nagyjából egyórás beszédét körülbelül 250-300 ember hallgatta.

Előadásában Gyurcsány Ferenc beszámolt egy hónapja tartó országjárásának tapasztalatairól. Azt mondta, bizonyára vannak, akik maguknak köszönhetik nehéz sorsukat, de a nagy többség dolgozni szeretne, és akár elképesztően kevés pénzért is hajlandó erre, ám sok helyen 30-40 kilométeren belül sem találni munkát.

A volt miniszterelnök előzőleg, turnéjának első budapesti állomásán kedd reggel meglátogatta a Hős utcai romatelepet, majd egy kőbányai esztergályosüzemben járt. Felkeresett egy magánóvodát, találkozott kőbányai nyugdíjasokkal és korábbi Malév-dolgozókkal is. Délután a DK az Örs vezér téren gyűjtött aláírásokat a választási feliratkozás ellen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.