BUDAÖRSRE ÉRKEZETT AZ IKSZ INTERAKTÍV KÖRNYEZETVÉDELMI KIÁLLÍTÁSA

Óriásdobozokkal népszerűsítik a hulladék megelőzés és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát

 

Budaörs, 2012. november 13. – Ingyenesen látogatható, interaktív környezetvédelmi kiállítás nyílt Budaörsön, a városi uszoda aulájában.  A kiállítás Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), Budaörs Város Önkormányzata, a Budaörsi Településgazdálkodási Kft. (BTG) szervezésében, a Tetra Pak Hungária Zrt. támogatásával valósult meg. A kiállítás célja a környezettudatos fogyasztói magatartás ösztönzése, a hulladékképződés megelőzésének hangsúlyozása, valamint a hulladékká vált italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves dobozok) szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának népszerűsítése. A szervezők a város összes óvodáját és iskoláját meghívták az ingyenesen látogatható kiállításra, akik számára tárlatvezetést is biztosítanak. A látványos, öt darab, két és fél méter magas italos kartondobozt formázó installációból álló kiállítás Budaörsön november 13-tól 15-ig, vagyis keddtől csütörtökig, naponta 8:00-tól 16:00-ig tekinthető meg a Városi uszoda előcsarnokában.

 

A legjobb hulladék az, ami nem is jött létre! Erre az alapigazságra, azaz a hulladékképződés megelőzésének, illetve a mégis keletkező hulladékok szelektív gyűjtésének és hasznosításának fontosságára kívánja felhívni a lakosság, ezen belül is elsősorban a gyermekek és rajtuk keresztül a szüleik figyelmét az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés szemléletformáló interaktív kiállítása, amely Budaörs Város Önkormányzata, a Budaörsi Településgazdálkodási Kft. (BTG) szervezésében, a Tetra Pak Hungária Zrt. támogatásával valósul meg.

 

„A környezetvédelem és környezetünk tisztán tartása egyik legfontosabb feladatunk, amit nekünk kell megismertetni a jövő generációjával. Olyan ez, mint amikor elültetünk egy fát. Nem magunknak, hanem az unokáinknak ültetjük, ahogyan a Föld egészségét is elsősorban értük, az ő jövőjükért kell megőriznünk” –mondta Török István, Budaörs alpolgármestere a kiállítás megnyitóján.

 

A kiállítás az italos kartondobozok teljes életciklusát bemutatja. A kiállításra látogatók a 2,5 méter magas, látványos, italos kartondobozt formázó, színes installációk oldalán hasznos és érdekes információkat szerezhetnek az erdők életétől, a papírgyártás környezeti hatásairól, energia és vízigényéről, a hulladékképződés megelőzésének lehetőségeiről, valamint a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás folyamatáról és lehetőségeiről.

 

Meggyőződésünk, hogy a lakossági szemléletformálással és figyelemfelkeltéssel érhetünk el hosszú távon jó eredményeket az italos kartondobozok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása terén” – mondta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Bízunk benne, hogy a most Budaörsön megvalósított kiállítással tudatosíthatjuk a hulladékképződés megelőzésének fontosságát, és tovább növelhetjük a szelektíven gyűjtött hulladék arányát” – tette hozzá az igazgató asszony.

 

„A Tetra Pak számára a társadalmi felelősségvállalás mindenekelőtt a saját tevékenységével és termékével kapcsolatos felelősséget jelenti. Csomagolóanyag-gyártóként elsősorban a környezet védelmére kell összpontosítanunk: komoly erőfeszítéseket teszünk a fenntartható termelés érdekében, termékeink jelentős részben megújuló alapanyagból készülnek és teljes mértékben újrahasznosíthatók. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy segítsük az italos kartonok szelektív gyűjtésének előmozdítását – ez az oka annak, hogy alapító tagként immár nyolcadik éve támogatjuk az Italos Karton Egyesülés munkáját” – hangsúlyozta Hana Zmítkova, a Tetra Pak környezetvédelemért felelős igazgatója.

 


Tamás Ervin, a BTG Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a városban kiemelten fontos a szelektív hulladékgyűjtés mind az itteni cégek, mind a lakosság számára. A szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása minden esetben külön frakciónként történik. A lakosság által szelektíven gyűjtött hulladék nem kerül a lerakóra, hanem megfelelő kezelést, utóválogatást követően újrahasznosítják. Mivel jelenleg a begyűjtött kommunális hulladékok mintegy 40-50 százaléka műanyag, papír és egyéb csomagolási hulladék, amelyek értékes másodnyersanyagok a BTG elsődleges célja az, hogy ezek az anyagok minél nagyobb arányban visszanyerésre, és hasznosításra kerüljenek.

 

Hazánkban évente közel 450 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,8 millió magyar háztartás átlagosan 120-125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt, ugyanakkor ennek a mennyiségnek csupán 19%-át, azaz családonként 23 darab italos kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven. Ennek a számnak a növelése közös érdeke a szervezőknek, és a lakosságnak, hogy minél kevesebb hasznosítható hulladék, így az italos karton kerüljön a lerakóra.

 

Az italos kartondobozok 75%-a például papír, amelyből szelektíven gyűjtve majd újrahasznosítva, papírgyárakban újrapapír termékek, például hullámkarton doboz, füzet, kéztörlő vagy toalett papír készülhet belőle.

 

Magyarországon az italos kartondobozokat ma már több mint 3,5 millió lakos gyűjtheti szelektíven. Az italos kartont gyártó vállalatok a papírgyártáshoz szükséges fát fenntartható erdőgazdaságokból szerzik be, ahol minden egyes kivágott fa után két facsemetét ültetnek. Nem csak az újrahasznosíthatósága, de az italos karton dobozok gyártása során kibocsátott CO2 mennyiség miatt is ez az egyik legkevésbé környezetterhelő italcsomagolás, hiszen ennek a csomagolóanyagnak a gyártása rendelkezik a legalacsonyabb COkibocsátási értékkel. Egy italos kartondoboz előállítása során literenként mindössze 33 gramm CO2 keletkezik szemben a PET palackok gyártásának 256, vagy az üvegcsomagolás gyártásának 178 grammos literenkénti CO2kibocsátásával.

 

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

 

További Információ kérhető:  www.italoskarton.hu

 

Baka Éva                                                                         Pál Ildikó / Piskóti Attila

IKSZ Egyesülés                                                    Premier Kommunikációs Iroda

Tel: 20/9341-823                                                 Tel: 1/483-1860; 30/240-76-19

Email: officer@iksznet.hu                                       Email: sajto@premiercom.hu

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.