A KDNP törölné a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat

Elhagyná a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat az új Polgári törvénykönyvből a Kereszténydemokrata Néppárt. A kisebbik kormánypárt erről szóló módosító javaslatát hétfőn nyújtotta be.

 

A javaslatban – amelyet az országgyűlési frakció valamennyi tagja aláírt – kiemelték: a család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága, vagy egyenesági rokoni kapcsolat, vagy a családba fogadó gyámság. Mint írták, az egyenesági rokoni kapcsolat leszármazással vagy örökbefogadással jön létre. Kitértek arra, hogy a családok védelméről szóló törvény család fogalmára vonatkozó egyes fenti rendelkezései fogalmilag kizártak a bejegyzett élettársak esetén.

A KDNP módosító indítványa lehetőséget biztosítana arra is, hogy a jegyző a házasságkötés előtt előírt 30 napos várakozási idő alól indokolt esetben felmentést adjon.

A kisebbik kormánypárt azt is indítványozza, hogy az élettársakra vonatkozó szabályozást a törvényjavaslat kötelmi jogi könyvében szerepeltessék. Mint kiemelték: az élettársak Ptk.-tervezetbeli – a családjogi könyvben történő – szabályozása az élettársi kapcsolathoz olyan joghatásokat fűz, mint a házassághoz.

A KDNP szerint az élettársi kapcsolat a “nem házasság” választása, amely választás az alkotmányos szabadságjogokon és a magánjogi autonómián alapszik. Aki az élettársi kapcsolatot választja, azért teszi, mert nem kívánja magára nézve érvényesíteni a házasság és a család belső jogi rendjét, ezért e kapcsolatokhoz nem fűződhetnek családjogi joghatások – fejtették ki. Hozzátették: az élettársak között magánjogi jogviszony áll fenn, melynek alapja a felek szerződése, és ebben mindenre kiterjedően rendezhetik kapcsolatukat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.