Külföldi sajtó az Európai Bíróság döntéséről, a bizottság prognózisáról

Az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésével foglalkozott az osztrák Wirtschaftsblatt, egy elemzőt és a bécsi magyar nagykövetet is megszólaltatva. A svájci Neue Zürcher Zeitung az Európai Bíróság nyugdíjkorhatárról szóló ítéletére adott magyar reakcióról írt csütörtökön.

 

Az Európai Bizottság szerdán ismertetett előrejelzése egy jó és egy rossz hírt is tartalmaz Magyarország számára az osztrák Wirtschaftsblatt értékelése szerint. A jó hír, hogy idén 2,5 százalék, 2013-ban 2,9 százalék lesz a GDP arányában számított költségvetési hiány. A rossz hír az, hogy a deficit 2014 után ismét a maastrichti küszöb felett lesz – írta a gazdasági napilap. Egyelőre nem tudni, hogy a bizottság előrejelzése előre viszi-e vagy sem a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – jegyezte meg a lap. A cikkben idézték Árokszállási Zoltánt, az Erste Bank budapesti elemzőjét, aki szerint a tárgyalások megkezdéséhez további intézkedésekre lesz szükség a kormány részéről, mindenekelőtt kiszámítható gazdaságpolitika, hogy a vállalkozások biztonságosan tudjanak tervezni. Az elemző hozzátette: amíg Magyarország finanszírozási lehetőségei nem túl rosszak, addig a kormány nem feltétlenül fogja törni magát egy megállapodás érdekében.
http://wirtschaftsblatt.at/archiv/printimport/1310035/Daumen-rauf-und-runter-fuer-die-ungarische-Regierung?from=suche.intern.portal

Magyarország bécsi nagykövete a lapnak adott interjúban kijelentette: a kormány az előrejelzést a kormányzati deficitcsökkentési törekvések elismerésének tekinti és úgy látja, hogy jogos volna a túlzottdeficit-eljárás leállítása. A pénzügyi piacok részéről pozitív reakcióra számít a kormány – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince. “Ahogy eddig is, továbbra is és mindenkor készen állunk az IMF-tárgyalások folytatására” – fogalmazott a diplomata.
http://wirtschaftsblatt.at/archiv/printimport/1310015/Sind-fuer-Fortsetzung-der-Verhandlungen-mit-dem-IWF-bereit?from=suche.intern.portal

A Neue Zürcher Zeitung értékelése szerint a magyar miniszterelnök “gúnyosan” reagált az Európai Bíróság döntésére, amellyel hátrányosan megkülönböztetőnek ítélte a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentését. Orbán Viktor a magyar alkotmánybíróság előtti vereségről nem vett tudomást, ehelyett a strasbourgi bíróságra “lőtt ki egy sorozatot”, kijelentve, hogy a testület “egy döglött kutyát vágott fejbe” – írta Charles E. Ritterband, a svájci lap Magyarországgal foglalkozó tudósítója. Az ilyen “verbális támadásokkal” Orbán újra és újra a konfrontációt keresi az Európai Unióval, és egyúttal a nemzeti büszkeséget és Magyarország függetlenségét hangsúlyozza – állt liberális konzervatív világlap cikkében. A szerző szerint ide tartozik az is, hogy Surján László Bécsben az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, az Európai Bizottság “hosszú távon felesleges”, “határozottan antidemokratikus” és helyette az Európai Parlamentet kellene megerősíteni.
http://www.nzz.ch/aktuell/international/breitseite-orbans-gegen-den-europaeischen-gerichtshof-1.17772776

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.