Csaba László: nincs közvetlen kényszer az IMF/EU-megállapodásra

Csaba László közgazdász szerint nem lehet pontosan tudni, lesz-e IMF/EU-megállapodás, és ha igen, mikor, de közvetlen kényszer nincs.

 

A közgazdász szerdán, a Szentimrevárosi esték első rendezvényén, a főváros XI. kerületében felidézte, hogy tavaly novemberben valódi valutaválság réme sejlett fel a görög krízis következtében. Ennek hatására pánik alakult ki, Magyarország pedig nem saját okán, hanem a beágyazottsága miatt lett spekuláció tárgya. Meglátása szerint a tárgyalássorozat a háromoldalúság miatt akad meg állandóan, az Európai Bizottság “példát akar statuálni”, míg az IMF makroökonómiai szempontokat képvisel.

A pánik elmúlt, amíg a magyar reálkamat pozitív, mindegy, van-e megállapodás, vagy sincs – mondta, hozzátéve: az álláspontok messze vannak egymástól, és eközben közvetlen kényszer nincs a megállapodásra. Önerőből fegyelmezett költségvetési politikát kell folytatni, és továbbra is vásárolni fogják a magyar papírokat – vélekedett.

A közgazdász szerint bár az alaptörvényben az szerepel, hogy Magyarország szociális piacgazdaság, de nem az, hanem annak egy “keleti, lebutított változata”. Inkább vadkapitalizmus van, semmint szociális piacgazdaság, utóbbi egy jövőkép, amelyen még dolgozni kell – mondta.

Alapvető problémának látja Csaba László, hogy alul- és túlszabályozás egyszerre megfigyelhető, mintha nem találták volna meg az arányokat. Az államnak olyan területeket kell szabályoznia, amelyeket más nem tud – fűzte hozzá.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke arról beszélt: téves az a nézet, hogy civilnek lenni azonos a közéleti semlegességgel. A Békemenet egyik szervezőjeként azt mondta: az a lényeg, hol és mit teszünk a közjóért, de semleges senki nem lehet. Addig van demokrácia Magyarországon, amíg van kormánya a népnek, és nem fordítva – jegyezte meg.

Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke kiemelte: a szuverenitás részének tartja Magyarország, hogy megválassza a válságból kivezető utat.

A közéleti programsorozatról elmondta: a Schulek Ágoston és felesége nevéhez kapcsolódó TF-esték 1993-ban indult, az utolsó rendezvényét októberben tartották. Ez idő alatt 145 alkalommal több mint 200 előadó osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A körzet országgyűlési képviselőjeként jelezte: civil szervezetek, hagyománytisztelő polgárok döntése nyomán Szentimrevárosi esték néven folytatják a programsorozatot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.