A “jó” baktériumokkal való kezelés legyűrheti a veszélyeseket

A veszélyes Clostridium difficile (C. difficile) baktériumokkal rivalizáló “jó” baktériumokból álló koktél egérkísérletekben sikeresen gyűrte le a kórokozó okozta fertőzést – számoltak be eredményükről brit kutatók.

 

Ha a Clostridium difficile elnevezésű baktérium elszaporodik az ember bélrendszerében, halálhoz vezethet. Különösen nagy gondot okoz, hogy nehéz antibiotikumokkal kezelni, mert a legtöbb típussal szemben már ellenállóvá vált. A PLoS Pathogens című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukban brit kutatók megmutatták, hogy hat “jó” baktérium kombinációjával eltüntethető a fertőzés.

A C. difficile baktérium sok száz másik baktériumtörzs mellett számos ember emésztőrendszerében jelen van, ahol a különböző baktériumfajok mindegyike verseng a többivel az élőhelyért és az élelemért. Gyakran előfordul, hogy egy rosszul megválasztott antibiotikumkúrával elpusztítják a versengő hasznos baktériumokat, aminek hatására a kártékony C. difficile baktérium nagyobb teret nyer magának, száma robbanásszerűen megemelkedik, így nagy mennyiségű toxint termel. Az emberi testben ezek a toxinok súlyos hasmenést váltanak ki, amely akár halállal is végződhet.

Egyes esetekben a hatástalanná vált antibiotikumok helyett végső megoldásként a “székletátültetéshez” fordulnak az orvosok. Ebben az eljárásban egy egészséges donor székletét használják fel arra, hogy a benne lévő hasznos baktériumok segítségével helyreállítsák a beteg bélflórájának összetételét. Alisdair MacConnachie szerint, aki a glasgow-i Gartnavel Általános Kórházban egyedüli brit orvosként alkalmazza a módszert, az esetek 90 százalékában sikeres az eljárás, bár – mint a BBC hírszolgálatának elmondta – “utolsó menedék és őszintén szólva gusztustalan”.

A cambridge-i Sanger Intézet kutatói azt keresték, hogy pontosan mely baktériumok miatt sikeres a székletátültetés, melyek azok a hasznos baktériumok, amelyek a leghatékonyabbak a fertőzés legyőzésében. Különböző baktériumokat tenyésztettek tovább laboratóriumban egerek ürülékéből, majd ezek más-más kombinációjával kezeltek fertőzött egereket.

Végül hat baktérium kombinációját találták a leghatékonyabbnak, amelyek közül három korábban ismeretlen volt. A hatféle baktériumból álló “szuperkoktéltól” valamennyi fertőzött egér meggyógyult, bélflórájuk egészséges összetétele helyreállt. További előny, hogy ezeket a baktériumokat laboratóriumban lehet tenyészteni, nem szükséges újabb mintákat venni egészséges donoroktól.

Mivel az egerek és az emberek bélflórája között vannak különbségek, a kutatás következő lépésében azt vizsgálják meg, hogy az embernél melyek a leghatékonyabb hasznos baktériumok, amelyek koktéljával a C. difficile fertőzés legyőzhető.
http://www.bbc.co.uk/news/health-20081895

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.