Magyarok is nyertek a Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon Budaörsön

A Nemzetközi Animációs Szervezet az Asifa Hungary elhozta a legfrissebb animációs rövidfilmeket a világ minden részéről. A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált október 25. és 28. között került megrendezésre Budaörsön.

 

Az Animáció Nemzetközi Világnapját minden évben október 28-án ünneplik. Magyarország 2004-ben csatlakozott először a fesztiválhoz. Első alkalommal Szeged, később több vidéki város mellett a fő helyszíne Budapest lett. 2011-ben Budaörs volt az animáció világnapjának központi, hazai helyszíne. Városunknak nem ez az egyetlen animációs kapcsolata. 2009 óta ugyanis itt működik az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia, ahol a jövő animátorait képezik.

 

A Primanima minden ami friss, újszerű, izgalmas és persze minden ami animáció. A szervezők fő célja az volt, hogy megismertessék az emberekkel az egyik legváltozatosabb művészeti formát, az animációs filmeket. A Primanima műsorában az animációs film régmúltját George Pal az Oscar-díjas filmes szakember révén ismerhették meg a résztvevők.

A programok egyébként több helyszínen is zajlottak. A rendezvény sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy rengetegen látogattak ki a helyszínekre. Többek között például a Magyar Képregény Szövetség is készült előadással, melyen a magyar képregénytörténet mellett az animáció és a képregény kapcsolatát is boncolgatták.

Az idei szemle versenyprogrammal is bővült. Diákfilmek, diplomafilmek és első filmek kategóriában lehetett nevezni. Összesen 264 filmet neveztek be a versenyre. Ebből 79 vizsgafilm, 110 diplomafilm és 71 első film. A nevezett országok között van például Franciaország, Németország és Lengyelország is. E mellett a legkülönfélébb országokból is érkeztek művek, mint például Szingapúrból, Dél-Koreából, illetve Izraelből is. A nevezett 264 alkotásból 80 filmet, 19 első filmet, 34 diplomafilmet, és 27 vizsgafilmet engedett tovább rostáján az zsűri.

Más szemlékhez hasonlóan itt is kiosztották a nemzetközi mezőnyben a fődíjat, kategóriadíjakat valamint a közönségdíjat. A közönség körében legnépszerűbb magyar animációs versenyfilm készítőjét a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula -díjjal jutalmazták. Az elismeréshez pedig 500 eurós jutalom is társult.

A díjazottakról és nyertes filmjeikről a következő linkre kattintva lehet olvasni:  http:// www.asifa.hu/primanima-dijak-award-list/

A helyszínen készített videóriportunk megtekinthető itt:

 

 

 

Füredi Szilvia – Budaörsi Infó

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.