A magyar választási törvényt kritizálja az olasz l’Unitá

A magyar választási törvényt kritizálja az olasz l’UniAz Európai Unió beavatkozását sürgette a választási regisztráció törvénybe iktatása ellen csütörtökön a l’Unitá olasz baloldali napilap.

 

Az Európai Uniónak kevesebb,mint két hete van, hogy megakadályozza Magyarországon “a demokrácia újabb rombolását” – írta a l’Unitá az És Magyarország még az EU tagországa? című cikkében.

A napilap az EU beavatkozását sürgette a választási regisztráció bevezetésének megakadályozása érdekében, hangoztatva, hogy az intézkedést “(legalábbis Magyarországon kívül) próbálkozásnak tartják a választók befolyásolására és az esetleges ellenzékieknek az urnáktól való távoltartására”.

Ha a törvény hatályba lép, “Magyarország lesz az első állam Európában, amelynek választási rendszere mélyen megsérti a demokratikus szabadság elveit” – állt a cikkben.

A l’Unitá súlyos hibának tartja az EU eddigi hallgatását. A baloldali lap szerint Brüsszel az Európai Szerződés 7. cikke alapján Magyarország uniós tagságának felfüggesztésével gyakorolhatna nyomást a demokratikus szabadságelveket megsértő Budapestre.

Az újság arra figyelmeztet, hogy a magyar kormány újabb “pofont készül adni a közösségi jognak” a 2014-ben bevezetendő földliberalizáció megtagadásával is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.