Visszakapja nevét a romániai Szentjobb község

Visszakapja eredeti nevét Romániában a Bihar megyei Szentjobb község, miután a bukaresti szenátus kedden megszavazta a névváltoztatásról szóló sarkalatos törvényt – közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sajtóirodája.

 

Az Árpád-kori település Szent István király kézereklyéjéről kapta nevét, amelyet itt rejtett el Mercurius szerzetes 1061 körül, hogy megóvja a pogánylázadásoktól. A Szent Jobbot négy évszázadon keresztül őrizték a Nagyváradtól 40 kilométernyire, a Berettyó partján található faluban.

A névváltoztatásáról szóló törvénytervezetet két Bihar megyei RMDSZ-politikus, Cseke Attila szenátor és Lakatos Péter volt parlamenti képviselő terjesztette a román parlament elé, miután 2008-ban a község lakossága helyi népszavazáson döntött a névváltoztatásról. A jogszabály szerint Berettyócsohaj (Ciuhoi) község neve Szentjobbra (Saniob) változik, és a községközpont visszakerül a község lakosságának több mint felét kitevő településére, Szentjobbra.

Romániában a község olyan közigazgatási egység, amelyhez több falu is tartozhat. Szentjobb az 1968-as közigazgatási reform idején veszítette el községközponti státusát.

“A név visszaszerzéséért folytatott négyéves procedúra ismét mutatja, mennyire fontos jelen lennünk a törvényhozásban” – idézte az RMDSZ közleménye Cseke Attila szenátort.

Az RMDSZ tájékoztatása szerint a törvénytervezetet a sarkalatos törvényekhez minimálisan szükséges 62 igen szavazattal fogadta el a szenátus, egy ellenszavazat és három tartózkodás mellett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.