Jeszenszky Géza ma már másképp fogalmazna a romákról

Másképp fogalmazna ma már egyetemi jegyzetében a romákról Jeszenszky Géza volt külügyminiszter.

 

Az oslói nagykövet az ATV Egyenes beszéd című műsorának kedden telefonon azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot.

Arra is kitért, hogy orvosi szaklapok – például a Journal of Medical Genetics – állításai alapján került be jegyzetébe a kérdéses mondat, “a szó szerinti idézet is onnan ered”.

Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen tanít, úgy fogalmaz, “azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Másoknál is sajnálatos tapasztalat, hogy ha közeli rokonok lépnek házasságra, abból gyakran szellemileg vagy fizikailag sérült utódok származnak – mondta a diplomata.

A romákról szóló fejezet a probléma “valódi súlyát” igyekszik bemutatni, “a romák megértése olvasható ki belőle”, és az, hogy a helyzetükön változtatni kell – fogalmazott. Hozzátette: a jegyzetet korábban írta, és eddig senki ütközött meg rajta.

Közölte: bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el, mert az abban vázolt problémákat kezelni kell.

A romákat érintő jegyzetrészlet miatt a holokauszt és a vallási kisebbségek kutatásával foglalkozó norvég központ levélben kérte Jeszenszky Gézát, hogy ne vegyen részt a szervezet nemzetközi Wallenberg-emlékkonferenciáján.

 

 
A Corvinus Egyetem elhatárolódik

A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától. Az intézmény kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy a jegyzetet az egyetem oktatásában semmilyen formában nem használják és a jövőben sem fogják.

 

A Budapesti Corvinus Egyetem közleményében kiemelte, hogy elítélik a rasszizmus megnyilvánulásának valamennyi formáját.

Az intézmény közölte: Jeszenszky Géza 2006 februárja óta nem áll közalkalmazotti jogviszonyban az intézménnyel. Jeszenszky Géza két éve nem oktat a BCE-n, mint egyetemi magántanár 2011-ig óraadóként vett részt az oktatásban, e tevékenységét azóta nem folytatja.

Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen tanít, úgy fogalmaz, “azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Jeszenszky Géza az MTI-hez szombaton eljuttatott állásfoglalásában közölte: évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat, és előadásait, a témával kapcsolatos írásait és más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta.

Az oslói nagykövet az ATV Egyenes beszéd című műsorának kedden telefonon azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.