Bod Péter Ákos: több évnyi lefojtott növekedés előtt áll az ország

Több év lefojtott gazdasági növekedés előtt áll Magyarország – mondta Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, korábbi jegybankelnök kedden egy konferencián, Budapesten.

 

A közgazdász a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 20. konjunktúrafórumán úgy fogalmazott: 2013 nagyon nehéz év lesz a magyar gazdaság szempontjából, jóllehet folytatódik majd egyfajta stabilizálódás, és az államadósság is csökkenni fog.

Kifejtette: 2013-ra nagyon nehéz lesz vállalati tervet építeni, és nem minden cég fogja kibírni. Azok a vállalatok, amelyek képesek lesznek mástól elvenni piacaikat, amelyek erősen lépnek fel a komoly piaci átrendeződések közepette, azok erősen jöhetnek ki a válságból. Bod Péter Ákos szerint valószínűleg 2014 lesz az az év, amikor a fogyasztás ismét növekszik.

Az egyetemi tanár úgy jellemezte a “különutas” magyar gazdaságpolitikát, hogy “sok improvizációt és csekély eredményt” hozott. Úgy vélte, a nem ortodox gazdaságpolitika voltaképpen sok újnak nevezett, de régi intézkedést tartalmaz. Háborúk idején megszokott volt a vagyondézsma, de “ez csak akkor rendben lévő dolog, ha egyszeri, méltányos, és a hozzájárulást megköszönik” – példálózott.

Bod Péter Ákos szerint a kormány újraállamosítási programja kockázatos és költséges. Nincs semmilyen elméleti háttere az ilyen lépéseknek a demokratikus körülmények között – mutatott rá. Nyugaton mindig azzal a világos stratégiával történnek a kényszerállamosítások, hogy amint helyreáll a vállalat gazdálkodása, akkor újraprivatizálják – mondta.

Az egyetemi tanár szerint az állam sokszor elégedetlen a piaci versennyel. Most a kormány az oligopol piacba be akar szállni, ahelyett, hogy erős szabályozói eszközökkel szétverné azt – hangsúlyozta Bos Péter Ákos.

 
Király Júlia: az adósság gyors kinövése kizárt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a jelenlegi magyarországi körülmények közepette szinte kizárt az adósság gyors kinövése.

 

Király Júlia a Német-magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 20. konjunktúrafórumán, kedden Budapesten kifejtette: Magyarországon nagyon erős alkalmazkodás ment végbe közvetlenül a válság következményeként, de ilyenkor törekedni kell az egyensúlyi, fenntartható növekedési pályára, hogy “ne gyilkoljuk meg” a hosszú távú növekedési lehetőségeket.

A szakember a rendkívül alacsony beruházási rátát nevezte a magyar gazdaság egyik legnagyobb gondjának, és egyben jelezte, hogy a bizonytalan jogi és üzleti környezetben a vállalkozások nem tudnak hosszú távú gazdasági döntéseket hozni. “Egy nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodás ezért fontos, mivel az egyfajta pecsét a vállalatok és a kormány között, hogy a kormány kiszámíthatóan és számon kérhetően fog cselekedni” – tette hozzá az IMF/EU-megállapodásra utalva.

Király Júlia rámutatott: Magyarország nettó beruházási rátája messzemenően nem éri el azt a 15-20 százalékos szintet, amely a minimális pozitív növekedéshez szükséges. A magyar nettó beruházások alig fedezik az amortizációt – tette hozzá. Jelezte: az üzleti bizalom és kiszámíthatóság hiányának következménye a gazdaság tartós és súlyos lassulása.

Az MNB alelnöke előadásában elmondta: Magyarország az egyik olyan uniós tagállam, amely W-alakú válságot szenved el. A jövő kilátásai azt mutatják, hogy kizárólag az export az, ami pozitívan járulhat hozzá a növekedéshez. A jegybank 2012-ben mérsékelt recesszióval, míg utána nagyon lassú kilábalással számol, és ez meghatározóan a külső kereslettől függ majd – tette hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.