Kgfb – Megjelentek a biztosítók jövő évi tarifái

Továbbra is 15 biztosító, ezúttal 96 oldalon hirdette meg jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) díjait a keddi Napi Gazdaságban és a Magyar Hírlapban, a díjak azokra vonatkoznak, akik 2010 előtt vásárolták, illetve helyezték üzembe járművüket.

Akik 2010 első napja után kötöttek kötelező biztosítást, azoknak a kötés napján “fordul” a biztosításuk, tehát akkor mehetnek át másik biztosítóhoz.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adatai szerint június 30-án 4 millió 268 ezer kgfb-szerződés volt érvényben, ebből mintegy 3,2 millió személygépkocsira, több mint egymillió pedig haszongépjárműre. Ezek háromnegyedére szólnak a most megjelentetett tarifák.

Az idei tarifák hat újság oldallal hosszabbak mint a tavalyiak. A leghosszabb az Allianz 16 oldallal, míg legrövidebb az MKB Általános Biztosító 2 oldallal.

Az Aegon külön feltételeket szab a díj meghatározásakor a meglévő, és a vonzani kívánt ügyfeleinek. A flotta szerződéseknél pedig nevesíti a VIP partnereit.

Az Allianz táblázatai alapján előbb egy alap-tarifát kell meghatározni, majd ezt kell különféle szorzókkal – például a hajtóanyaggal, vagy a kocsi korával – korrigálni.

Az Astra 9 területre osztja fel az országot, és ezeken belül 8 korcsoportot alkalmaz. Legolcsóbb a kgfb az 57 év feletti szerződőknek.

A CIG Pannónia a flotta díjakból a cég adószáma alapján ad kedvezményt.

A Generali-Providencia 9 területi és 4 életkori csoport alapján tesz különbséget a díjakban.

A Generali direkt – internetes – biztosítója, a Genertel az anyacég módszerét követi a díj meghatározáskor. A Genertel kiegészítő lopásbiztosítást kínál a kötelező biztosítás mellé, kedvezményesen. A töréskárra szóló, meglévő minicascóval együtt így jóval olcsóbb a teljes védelem.

A Groupama Garancia az alapdíjat módosító szorzók között sorolja fel a jármű hajtóanyagát, gyártmányát, a saját tömegét is. Kedvezmény jár a 14 év alatti gyermek és az OTP folyószámla után.

A K&H Biztosító kedvezményt ad – egyebek mellett – a meglévő ügyfeleinek, továbbá azoknak is, akik casco- és lakásbiztosítással rendelkeznek nála.

A KÖBE a megyeszékhelyek, és a nagyobb városokat, továbbá a többi megyei települést különbözteti meg a díjaknál.

A Magyar Posta Biztosító kedvezményt kínál az asszisztencia-, és a kocsiban ülők balesetbiztosítására.

Az MKB Biztosító több tucat autó márkához rendel – a motor teljesítményétől is függő – díjat.

A Signal 5 területi és ugyanennyi életkori csoporttal operál.

Az Union 6 területre osztotta az országot, és ezeken belül a díj nem az életkortól, hanem a jogosítvány megszerzésének az időpontjától függ.

Az Uniqa 6 területi-, és ugyanennyi korcsoportot különböztet meg.

A Wáberer Hungária Biztosító olyan kiegészítő biztosítást kínál, amely nem csökkenti a szerződő bonus-malus besorolást akkor, ha a járművet nem ő vezeti. Tipikusan ilyen helyzet az, ha a családtag okoz kárt a járművel másnak.
A lapokban megjelent táblázatokból, valamint a kedvezményeket és egyéb jellemzőket tartalmazó adatokból továbbra is bonyolult kiszámítani a díjat, így érdemes megvárni, amíg az internetes alkuszok elindítják kalkulátoraikat.

Az alkuszok várakozásainál jelentősebb díjcsökkentés

Előzetesen ugyan csak néhány szegmensben vártak kisebb díjcsökkentést a kgfb-tarifákban az alkuszok, ám a kedden meghirdetett díjak 5-10 százalékos csökkenést mutatnak, sőt akinek több biztosítása is van ugyanannál a társaságnál, akár felezheti is a díjat – olvasható ki az internetes alkuszok MTI-hez eljuttatott közleményeiből.

Átlagosan 5-8 százalékkal, de egyes területeken és korcsoportokban ötödével is tovább csökkent a kötelező biztosítások díja a Netrisk.hu gyorselemzése szerint, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez. A piacvezető internetes alkusz kalkulációja szerint a fővárosi fiatalok néhány biztosítónál most a tavalyi ár feléért, harmadáért szerződhetnek, de általában jól járhatnak a Budapesten és az agglomerációban élők, és az idősebbek is. A nem várt további árcsökkentés ugyanakkor láthatóan az utolsó “nagy árleszállítás” a kgfb piacon. Január elseje után már a most meghirdetett tarifákhoz képest átlagosan 15 százalékkal lesz drágább a kötelező biztosítás.

Idén az a biztosító tarol majd, amelyik a minimális havi megtakarítás mellé a legtöbb hasznos kiegészítő biztosítást adja. Van olyan társaság, amelyik egyszerűen megfelezi azoknak az ügyfeleknek a kgfb-díját, akik lakásbiztosítást is nála kötnek – közölte gyorselemzése eredményét a CLB alkusz társaság.

A kötelező biztosítások 5-10 százalékos díjcsökkenése mellett, az akár 30-60 százalékosra is felkúszó lakás- és casco biztosítási engedmények lehetnek népszerűek a kampányban – állítja gyorselemzésében a biztositas.hu alkusz.

Az előzetes várakozások szerint a tavalyi 730 ezer autósnál kevesebb vált biztosítót idén. A tavalyi 13 ezer forintos átlagdíj – a Generali vállalatcsoporthoz tartozó Famillio Kft. független biztosításközvetítő társaság szerint – lényegesen már nem csökkenthető.

A PBA Biztosítási Alkusz előzetesen azt közölte az MTI-vel, hogy a kgfb-hez köthető kedvezményes kiegészítő biztosítások ösztönözhetnek biztosító váltásra.

A Groupama Garancia Biztosító pedig úgy véli, hogy csak bizonyos szegmensekben csökkenhetnek a biztosítási díjak. Ez a biztosító – az MTI-hez eljuttatott korábbi közleményében – a szolgáltatások minőségére hívja fel a figyelmet. Ez eddig nem nagyon érintette meg a biztosítók ügyfeleit, hiszen a minőséget nem a biztosítást kötő, hanem a kárt szenvedett érzékeli. Ez a biztosító a francia anyacég gyakorlatát honosítja meg Magyarországon is, vagyis csere autóval, a kárfelvétel és javítás egy kézbe adásával szolgálja ki ügyfeleit. Ez azonban csak akkor működik gördülékenyen, ha az autósnak a kgfb mellett casco biztosítása van, amely Franciaországban természetes, olyannyira, hogy a kettőnek együtt van díja.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) kalkulációja szerint a kgfb-díjak átlagosan 4-5 százalékkal kerülhetnek a tavalyi szint alá. A biztosítót váltók száma viszont már a harmadát sem fogja elérni a három évvel ezelőtti másfél milliónak.

A meghirdetett díjak nem tartalmazzák a 30 százalékos baleseti adót, amelyet a biztosítók, az esedékes kgfb díjjal együtt szednek be.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.