Szuperviharra készül Amerika – 10 millióan maradhatnak áram nélkül

A helyi hatóságok utasításainak követésére szólított fel a Sandy hurrikán kapcsán az amerikai elnök hétfőn, miután találkozott a szövetségi polgári védelem (FEMA) és katasztrófa-elhárításban érintett minisztériumok vezetőivel.

 

A Sandy hurrikán elleni védekezés eszközeit előkészítették, de fontos, hogy a lakosság kövesse a mentést irányító helyi hatóságok utasításait – jelentette ki Barack Obama. Hangsúlyozta: azok, akiket felszólítanak az evakuálásra, kövessék az utasítást, máskülönben veszélybe sodorják azokat is, akik részt vesznek a mentésben.

Az elnök szerint a hurrikánnak, amelynek központja az előrejelzések szerint helyi idő szerint keddre virradóra éri el a keleti partvidéket, katasztrofális következményei lehetnek. Megelégedettségét fejezte ki a katasztrófa-elhárítási előkészületekkel, valamint a szövetségi, az állami és a helyi hatóságok előzetes koordinációjával kapcsolatban. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a vihar huzamosabb ideig tartó áramkimaradást és közlekedési nehézségeket is okozhat, és a problémák elhárítása több napig is elhúzódhat.

Obama kijelentette: jelenleg nem foglalkoztatja, hogy a vihar milyen befolyással lesz a jövő heti amerikai elnökválasztásra, inkább az aggasztja, hogy az milyen hatással lesz a családokra, a mentésben részvevőkre és a gazdaságra. Az elnök egységre és együttműködésre szólította fel az amerikaiakat.

Barack Obama, aki vasárnap este Floridába utazott kampányolni, lemondta beütemezett kortesbeszédeit és hétfőn visszatért a Fehér Házba. Republikánus kihívója, Mitt Romney egy hétfői reggeli ohiói fellépés után ugyancsak töröltette az elkövetkező két napra Wisconsinban, Iowában és Floridában tervezett kampányszerepléseit. Ezek az államok ugyan távol esnek a vihar várható vonulási irányától, de szóvivője útján a volt massachusettsi kormányzó is azt hangoztatta, hogy most összefogásra van szükség.

A Sandy miatt – amely a karibi térségben 66 emberéletet követelt – kilenc amerikai államban és a szövetségi fővárosban is szükségállapotot hirdettek. Tizenkétezer repülőjáratot töröltek, a térség nagyobb városaiban szünetel a tömegközlekedés, és a keleti parton nem járnak a vonatok. A térségben a közhivatalok és az iskolák zárva tartanak. A régió olajfinomítóinak kétharmadában felfüggesztették a termelést.

A vihar az Egyesült Államok legsűrűbben lakott területén, mintegy 1600 kilométer szélességben halad át, és hatásai mintegy 50 millió embert érinthetek. Az előrejelzések szerint akár 10 millióan maradhatnak áram nélkül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.