Felhívás az őszi és téli közlekedéssel kapcsolatban

Az őszi és téli évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét – és természetesen saját magát – ezekre a megváltozott körülményekre.

 

Az időjárási viszonyok változása, így különösen az intenzív esőzés, havazás és a hirtelen hőmérséklet csökkenés nagyban befolyásolja a közúti közlekedés feltételeit és próbára teszi a járművezetők koncentrálóképességét.

A járművezetők a nyári – optimális – közlekedési feltételeket követően még nincsenek felkészülve a megváltozott közlekedési körülmények között történő vezetésre és az ezzel járó fokozott balesetveszélyre.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy:

Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Az őszi – téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a gumik kifogástalan állapota, a hirtelen nagy mennyiségű eső hatására az útfelület és a gumiabroncsok között a nagy sebesség miatt fellép az aquaplaning jelenség.

Az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet, a szennyeződés, a sár és a vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban a világító berendezéseket.

Utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett és a célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, amely pl. a téli gumik, vagy éppen a hólánc kötelező használatára irányul. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert ezek meglétét akár az adott ország területére való belépésnek is a feltételévé tehetik.

Esős időben jelentősen csökken a látótávolság, csúszóssá válnak az utak, ezért a sebesség időjárási viszonyokhoz igazodó megválasztása a biztonságos megállás egyik alapfeltétele. A követési távolság betartása is kiemelten fontos szempont, hiszen ilyenkor megnövekszik a fékút.

A szélvédőn való átláthatóságot a megfelelően működő párátlanító rendszer, a jól működő hátsó ablakfűtés, valamint az ablaktörlő lapátok és gumik biztosítják.

Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet.

Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén.

Gyalogosokat, kerékpárosokat érintően:

A kerékpárosok és a gyalogosok is sok mindent tehetnek saját biztonságuk érdekében. Ha pl. fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz.

 

A kivilágított területekről sötét zónákba érkezéskor a gépjárművezetők sokszor nem számolnak azzal, hogy a veszélyhelyzetek felbukkanására itt is lehet számítani, így az egyéb, közúton közlekedőket nehezebben észlelik. Folyamatosan tájékozódjanak elsősorban az úttesten való áthaladáskor, irányváltoztatáskor.

 

A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon a járműforgalommal szemben kell közlekedni.

 

Fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha pl. egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani kell!

 

Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem.


A rendőrség a fenti figyelemfelhívása keretében a következőről tájékoztatja a közlekedőket:

 

Az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) 2012. október 15-től november 15-ig meghirdette a „Látni és Látszani” elnevezésű kampányát, melynek elsődleges indoka, hogy a nyár végével az időjárás az őszi, majd a téli évszaknak megfelelően megváltozik, és ezzel együtt az út, – és látási viszonyok is romlanak, melyek sajnálatos módon a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak. A kampányban arra buzdítják a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át az autójukat és ellenőriztessék a látásukat, mindezt térítésmentesen. A kampányhoz szakszervizek és optikusok csatlakoztak az ország különböző területein.

 

Az ellenőrzés során október 15-től november 15-ig tartó időszakban a szervizek térítésmentesen vizsgálják át a gépjárművön:

– lámpák, fényvisszaverő elemek működését, a lámpatestek állapotát, rögzítettségét,

– fényvetőegységek állapotát,

– világítási tulajdonságokat.

 

A vizsgálatokon megjelent gépjárművezető részére a szervizek külön, a kampányra készített tanúsítványt és a szélvédőre kiragasztható matricát adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak.

 

Ezzel azt a hajlandóságot kívánja „igazolni”, hogy a gépjárművezető a megváltozott út,- és látási viszonyok melletti közlekedésre felkészült. A szervizek javasolni fogják, hogy a tanúsítványt mindenki tartsa magánál a gépjárművével történő közlekedése során, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy egy ezt követő közúti ellenőrzéskor a rendőr mindent rendben talál majd a jármű műszaki állapotát illetően. Ebből kifolyólag egy szabályszegés elkövetése alól nem mentesíthet a tanúsítvány, de esetlegesen a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet.

A kampány másik része a gépjárművezetők látásellenőrzése. Ennek keretében a kezdeményezéshez kapcsolódó optikus szakember megállapítja, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, megállapítja a dioptria mértékét és tanácsot ad a megfelelő szemüveg elkészítésével kapcsolatban is.

 

A Rendőrség a 2012. november 15. és 2012. december 15. közötti időszakban, a forgalomban résztvevő járművek, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.

 

Az X-Meditor Kft., mint a Rendőrség partnere a kampány során, egy célirányos honlapot üzemeltet (www.latnieslatszani.hu), melyen megtalálható az érintett szervizek, optikusok elérhetősége. Ajánljuk mindenki figyelmébe, hogy látogassa meg a weboldalt, éljen a felajánlott lehetőségekkel, és nem utolsó sorban vegye figyelembe a közelgő időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági ajánlásokat.

Az őszi időjárási viszonyok között is balesetmentes közlekedést kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.