Orbán Viktor állami elismerést adott át Solti György özvegyének Valerie Soltinak

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adja át Lady Valerie Soltinak, Solti György világhírű karmester özvegyének az Országház Munkácsy-termében 2012. október 27-én. A háttérben Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója áll.

 

Lady Valerie Solti néhai férje, Solti György világhírű karmester szellemi hagyatékának ápolásáért, a magyar kultúra és a magyar tehetségek támogatásáért kapta az elismerést.
Solti György az egész világot hódította meg művészetével – mondta méltatásában a miniszterelnök. “Születésének 100. évfordulója alkalmából az UNESCO a huszadik század második felének egyik legnagyobb karmestere emlékének szenteli ezt az évet. Az évforduló jó alkalom arra, hogy Solti György özvegyének kifejezzük az egész nemzet háláját és nagyrabecsülését azért az áldozatos munkáért, amelyet Solti örökségének gondozásáért végez” – mutatott rá Orbán Viktor.
Solti György élete és munkássága a magyar kultúra értékeit öregbítette a nagyvilágban. A huszadik század nagy igazságtalansága, hogy miközben munkája minden percével a hazájának szerzett elismerést, életének nagy részét mégis szülőföldjétől távol kellett töltenie. Hamvait hazahozták, síremlékén csak annyit áll: “Hazatért” – hangsúlyozta a kormányfő a kitüntetés átadásakor.
“Magyarország új utakat keres, az a célunk, hogy a magyar tehetségeknek itthon nyissunk teret, az a célunk, hogy a Soltihoz hasonló géniuszok itthonról szerezzenek hírnevet a világban.” A Solti György nevét viselő nemzetközi alapítvány negyven ország ifjú tehetségeit segítette, idén négy magyar fiatalt – emelte ki Orbán Viktor.
Lady Valerie Solti köszönőbeszédében úgy vélte, a megtisztelő elismerés nem csupán őt illeti, hanem a férje géniuszát. “Úgy gondolom, ez az ország az én életemet is gazdagabbá tette, nagyon örülök, hogy eljöhettem ide a barátaimmal együtt. Köszönöm, hogy Magyarország ennyit adott nekem, a gyerekeimnek és az unokáimnak.”
A kitüntetés átadásánál a magyar művészek, például Szabó István filmrendező, Ránki Dezső, Klukon Edit és Vásáry Tamás zongoraművész, Rost Andrea és Marton Éva, valamint Sebestyén Márta mellett Jeremy Irons brit színész is gratulált, és köszöntötték Lady Valerie Soltit azok a barátok, a Solti Alapítvány támogatói, akik Budapestre elkísérték.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Jeremy Irons brit színész (b) beszélget az Országház Munkácsy-termében tartott ünnepségen, ahol a miniszterelnök átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Lady Valerie Soltinak, Solti György világhírű karmester özvegyének 2012. október 27-én.

 

MTI Fotó: Bruzák Noémi

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.