Továbbra sincs egyetértés Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról

Továbbra sincs egyetértés az unióban arról, hogy Románia és Bulgária mikor csatlakozhat a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez – állapították meg csütörtökön Luxembourgban az EU-országok belügyi tárcavezetőinek tanácskozásán.

 

Magyarország sajnálattal veszi tudomásul a kialakult helyzetet – közölte a Belügyminisztérium, amely Kontrát Károly parlamenti államtitkárral képviseltette magát a megbeszélésen.

A belügyi tárcavezetők megvitatták az illegális migrációt, kiemelt figyelmet fordítva a Nyugat-Balkánon keresztül az uniót érő nyomásra. A magyar delegáció beszámolt a megtett intézkedésekről, az osztrák-magyar-szerb együttműködésről. A Belügyminisztérium közölte, hogy az unió “a továbbiakban is segíti erőfeszítéseinket, elsődlegesen a Frontex ügynökségen keresztül”.

Az uniós belügyi tanács tárgyalt egyes nyugat-balkáni országok polgárainak uniós tagállamokban tapasztalt visszaéléseiről, arról, hogy a vízummentes beutazás lehetőségét kihasználva megalapozatlan menedékkérelmekkel terhelik a menekültügyi ellátórendszereket. Elismerve ezeket a nehézségeket, a magyar álláspont az, hogy a vízummentes beutazás a nyugat-balkáni országok európai távlatának fontos eleme, amely – tekintettel a döntő többséget képviselő jóhiszemű beutazók érdekeire is – megőrzendő érték.

Az ülésen a magyar delegáció beszámolt a Salzburg Fórum október 11-én, Mátraházán megrendezett konferenciájáról, amelyen nyolc EU-tagállam, Horvátország, valamint a nyugat-balkáni országok és Moldova belügyminisztere, továbbá Cecilia Malmström belügyi EU-biztos vett részt.

A luxembourgi ülésen jóváhagyták az úgynevezett befogadási irányelv módosításáról létrejött politikai megállapodást, amely a kialakítandó Közös Európai Menekültügyi Rendszer fontos eleme. Célja, hogy meghatározza azokat a befogadási feltételeket, amelyek a menedékkérők számára megfelelő, a befogadó tagállamban irányadó minimális ellátásokhoz hasonló megélhetési körülményeket biztosítanak. A módosított irányelvet várhatóan 2014 végéig kell a tagállamoknak átültetniük nemzeti jogrendszerükbe. Az irányelv-módosítást Magyarország is támogatta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.