Élelmiszersegély-alapot javasol a legrászorulóbbaknak az Európai Bizottság

Két és félmilliárd eurós élelmiszer-segélyezési alap létrehozását javasolja az Európai Bizottság a 2014 és 2020 közötti hétéves pénzügyi időszakban – jelentette be Andor László szociális ügyekért felelős uniós biztos Brüsszelben szerdán. 

 

Sajtótájékoztatóján Andor László elmondta, hogy a bizottság adatai szerint több mint 40 millió ember nem jut elegendő élelemhez az Európai Unióban, és négymillióan élnek fedél nélkül.

 

Kitért arra is, hogy az unióban csaknem hatmillió olyan gyermek van, akiknek a szülei egyáltalán nem engedhetik meg maguknak, hogy új ruhát vegyenek a gyerekeiknek.

“Azok a gyerekek, akik nem jutnak elég élelemhez, és nélkülözni kénytelenek, rosszabbul teljesítenek az iskolában, és az egészségi állapotuk is rosszabb, mint társaiké. Segítenünk kell nekik, hogy képesek legyenek kitörni a szegénység és a nélkülözés ördögi köréből” – fogalmazott Andor László.

A biztos arra is kitért, hogy Európa országai az Európa 2020 stratégia elfogadásakor vállalták, hogy az évtized végére legalább 20 millió embert emelnek ki a szegénységből, a válság miatt viszont a helyzet nem javul, hanem romlik – szögezte le a magyar biztos.

A bizottság közleménye azt is ismerteti, hogy a tervezett alapból az uniós tagállamok segélyprogramjai kaphatnának támogatást; az élelmezési programok költségeinek 85 százalékát állná az Európai Unió, 15 százalékát pedig a tagországoknak kellene biztosítaniuk.
A megvalósítást a civil szféra bevonásával képzeli el a brüsszeli testület.

MTI

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.