A budaörsi az “Év Polgárőr Egyesülete”

Az Országos Polgárőr Szövetség, a hagyományoknak megfelelően idén is ünnepi megemlékezést tartott az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc tiszteletére. Az elmúlt évek hagyományaihoz híven az ünnepségen kitüntetéseket is átadtak. 

 

A megemlékezést követően dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke és dr. Halmosi Zsolt, az Országos Rendőrfőkapitány helyettese adta át a polgárőrség legmagasabb elismerésének számító kitüntetéseket, díjakat

Az ünnepségen a polgárőrség életében végzett tevékenység elismeréseként a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület megkapta a polgárőr társadalom egyik legmagasabb elismerésének számító „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetést. Az elismerés is azt bizonyítja, hogy a rendőrséggel együttműködve eredményes, példamutató polgárőri tevékenység folyik térségünkben.

 

A tanú vallomása

Kiemelkedő, bátor helytállással a kritikus helyzetekben is helytállnak a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület polgárőrei. Egy példa a mindennapokból, az élet sűrűjéből a polgárőr leírása alapján:

A mai napon 2012. szeptember 27-én 11:45 perc körüli időpontban Budaörs, Átlós utca és Budapesti út kereszteződésében G. I. sérelmére elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban ( Btk. 170. § (1) bekezdésbe ütköző és a (2) bekezdés szerint minősülő súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt)!

El kívánom mondani, hogy a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesületnél vagyok polgárőr a polgárőr igazolványszámom …….…A mai napon is szolgálatban voltam ………frsz-ú polgárőr szolgálati gépkocsival. A szolgálatom 14:00 óráig tartott volna. A jelleg nélküli kocsiban egyedül voltam, egyenruha nélkül, mert gépjármű-feltörések felderítése miatt civilben járőröztünk társaimmal akik gyalog voltak.

A mai napon 11 óra 45 perckor telefonált egy G.P. nevű állampolgár, hogy Budaörsön Átlós utca és Budapesti út kereszteződésénél történt egy baleset, Ő ott van és látja, hogy vernek egy nőt.

Rögtön hívtam a rendőrséget, majd elindultam a helyszínre. Menetközben hívtam a szolgálatban lévő többi polgárőrt is.

Mikor kiértem a helyszínre láttam, hogy a kereszteződésnél áll két összetört kocsi.

A hátsó autónál állt egy férfi, kezében egy fém autóemelő volt és kiabált. Teljesen zavartan viselkedett, nem tudom pontosan mit kiabált, valami olyasmit, hogy fogd be a pofád. Ezt a környéken álló embereknek mondta, akik ugyan ott voltak, de nem mertek közel menni hozzá.

Megtámadta azt a nőt, akivel közlekedési balesetbe keveredett, akinek a támadás következtében vér folyt a ruhájára (látlelet szerint 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett).

Odamentem a férfihoz, megkérdeztem, hogy tudok e segíteni valamiben, mondtam, hogy a Budaörsi Polgárőrségnek vagyok a tagja, valamint kértem, hogy tegye le az emelőt. Amúgy az ingem zsebére ki volt rakva jól láthatóan a hivatalos polgárőr jelvényem. A férfi erre azt reagálta, nem teszi, és menjek a k. anyámba, nem érdekli, hogy ki vagyok, utálja a polgárőröket.

Nem tette le az emelőt ugyan, de akkor kicsit normálisabbnak tűnt ezért odamentem a kocsijához, ekkor hirtelenjében újra bekattant és ismét elindult agresszíven a nő felé a nő autója mellett.

Kiabált a nő felé, hogy pofán váglak. Én azért, hogy a további tettlegességet megakadályozzam megfogtam a jobb kezét. A bal kezében volt a fém autóemelő. A férfinak mondtam, hogy fejezze be.

Ekkor a férfi kirántotta a kezét a kezemből, mondta, hogy „engedj el a k. anyádat!”, megfordult és bal kézzel az emelőt lentről felém lendítette. Én a felém irányuló támadás elhárítása céljából az oktatott és elsajátított módszerekkel beléptem elé, a kezéből kiütöttem az emelőt és a másik karját hátracsavarva a földre vittem. Ezáltal az emelővel történt ütés nem talált el engem.

Ezt követően addig tartottam fogás alatt, míg oda nem értek a polgárőr társaim és a rendőrök. Végig agresszívan viselkedett. Többek között megfenyegetett engem, hogy meg fog keresni. A nő megtámadásának esetének szemtanúja volt G. P., D. J. és két másik férfi, akiknek az adatait a rendőrök felírták.

 

Az eset után köszönőlevelet kapott a Polgárőr Egyesület:

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.