A Tejútrendszer fekete lyukát “falatozás” közben kapták lencsevégre

A Tejútrendszer központjában terpeszkedő fekete lyuk, a Sagittarius A (Sgr A) “falatozását” kapta lencsevégre az amerikai röntgencsillagászati műhold, a NuSTAR űrteleszkóp.

 

A 165 millió dolláros feketelyukvadász NuSTAR-t (Nuclear Spectroscopic Telescope Array/Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrács) ez év június 13-án bocsátották fel. Az 550 kilométeres magasságban keringő űrteleszkóp kétévesre tervezett küldetése során a röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi tartományában lévő, úgynevezett kemény röntgensugárzási forrásokat keresi, azt kutatva, hogyan formálódnak és növekednek a fekete lyukak, valamint azt, hogy ezek a folyamatok miként hatnak az otthonukként szolgáló galaxisokra.

Az aktív fekete lyukak igyekeznek felfalni a közelükbe kerülő csillagokat, gázokat, s miközben behabzsolják felhevült anyagot, röntgensugárzást bocsátanak ki. A Tejútrendszerben “éldegélő” Sgr A más galaxisokat uraló fekete lyukakkal ellentétben viszonylag nyugodt, rossz az “étvágya”, általában “szendereg”, s csak időnként bocsát ki sugárzást, majd ismét “álomra hajtja a fejét” – olvasható a PhysOrg (http://phys.org/270284430.html) tudományos hírportálon.

A NuSTAR a másik amerikai röntgencsillagászati műholddal, a Chandra űrteleszkóppal, amely a röntgensugárzás “lágyabb” tartományaiban végez megfigyeléseket, valamint a hawaii Keck Obszervatórium infravörös távcsövével egy időben “meredt” két napon át a fekete lyukra júliusban.

“Szerencsénk volt, mert a megfigyelési idő alatt sikerült észlelnünk a röntgensugárzást. A csillagászok már régóta feltételezik, hogy a fekete lyukak falatozás közben kemény röntgensugárzást bocsátanak ki, de a NuSTAR az első teleszkóp, amely eléggé érzékeny ahhoz, hogy észlelje is azt” – hangsúlyozta Fiona Harrison, a NuSTAR-projekt vezető kutatója és Chuck Hailey, a team tagja. A tudósok szerint a mostani megfigyelések során nyert adatok segítenek jobban megérteni a galaxisunk szívében élő óriás “nyugodt” természetét, amely csak időnként “kap be egy-egy falatot”, hogy aztán ismét elszenderedjen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.