60 milliárd forintos megtakarítási lehetőség a lakosságnak a bankszámláknál

A jövőben az ügyfelek a banki költségeket is összevethetik az interneten; a Biztosítás.hu internetes portálon elérhető legújabb alkalmazás 12 hazai bank 70 számlatermékét feldolgozva mutatja be, mennyit is fizet a banki ügyfél a bankszámlái után. A portál szerint a bankszámlák díjai közötti különbségek újabb lakossági spórolásra adnak lehetőséget, így 4-5 év alatt akár 60 milliárd forintot is elérhet az ez irányú megtakarítás a lakosság körében.

 

Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője a portál szerdai tájékoztatóján elmondta: bár a bankok hasonló számlacsomagjai által nyújtott szolgáltatások alig különböznek egymástól, a szolgáltatási díjak között mégis több tízezer forintos eltéréseket találhatnak az ügyfelek éves szinten.

Kiemelte: miközben az elérhető legolcsóbb lakossági számlák éves költsége alig 4 ezer forint, a magyar ügyfelek mégis több mint 25 ezer forintot fizetnek átlagosan bankszámlájukhoz kapcsolódóan. Nem ritkák az 50 ezer, sőt a 100 ezer forinthoz közeli éves díjú bankszámlák sem.

Rámutatott: mivel egyes bankköltségeket csak évente egyszer, míg másokat havonta, kisebb részletekben “csepegtetve” számolnak fel a pénzintézetek, a tényleges bankköltségek mértékét gyakran elrejtik a bankszámlatörténet sorai között. A legtöbb ügyfél így nem is veszi észre a néhány száz forintosra felosztott banki költségeket, mások azt gondolják, hogy ezen költségek kifizetése elkerülhetetlen.

Elmondta: sokan meglepődnek majd, mennyit is fizetnek évente bankszámlájuk után, ha a portál új alkalmazása segítségével ellenőrzik banki költségeiket.

Rácz István kifejtette: a helyzet leginkább a kötelező biztosítás évekkel ezelőtti állapotához hasonlítható, amikor még csak kevesen tudtak arról, hogy lényegesen olcsóbb áron is megkaphatják ugyanazt a szolgáltatást, és így indokolatlanul magas biztosítási díjat fizettek.

Rámutatott: a hazai bankok között – a hitelezési piac folyamatos szűkülését követően – napjainkra jelentős verseny alakult ki a számlaügyfelekért. Megjelentek az úgynevezett nullás csomagok, illetve a direktbanki szolgáltatások. Mindez megteremtette a lehetőséget a jelentősen olcsóbb bankszámlák eléréséhez, vagyis aki ellenőrzi jelenlegi bankszámlájának díjait, az minden bizonnyal talál magának sokkal olcsóbb ajánlatot.

Elmondta: a Biztosítás.hu új alkalmazásával a banki számlaajánlatok megismerésén túl lehetőség van a megtakarításhoz szükséges váltások online kezdeményezésére is. A számlaváltás tekintetében körülbelül egyhónapos átfutási idővel lehet számolni, a hazai bankok az Európai Bizottság egyszerűsített bankváltásról szóló előírásának megfelelően a számlaváltásokkal kapcsolatos teendők egy részét – a számlaváltó ügyfelek meghatalmazása alapján – ma már egymás között intézik – mondta a folyamatról a szakember.

A bankszámlaváltással elérhető jelentős megtakarításokra a januártól bevezetendő (átutalásokat és készpénzfelvételeket terhelő) banki tranzakciós adó is ráirányíthatja a figyelmet – emelte ki Rácz István.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.