Folytatódik a fertődi Esterházy-kastély felújítása

Több mint egymilliárd forintos európai uniós és magyar állami támogatással folytatódhat a fertődi Esterházy-kastély rehabilitációja. A felújítás harmadik ütemének támogatási szerződését szerdán írták alá Fertődön.

 

 

A harmadik beruházási ütemben a többi között az Esterházy-kastélyegyütteshez tartozó kiskastélyt újítják fel, amely a Haydn-tradíciókat őrző és a hagyományokat továbbvivő nemzetközi jelentőségű zenei kultúra fellendítését szolgálja. A kiskastélyt egyfajta zenei képzési központtá alakítják, alkalmassá teszik arra, hogy zenei oktatásnak, továbbképzéseknek, mesterkurzusoknak adjon helyet.
Megújul továbbá Mária Terézia egykori lakosztálya a főépületben, ahol színház- és operatörténeti kiállítást is nyitnak. Ezen túl összekötő szárnyat építenek a narancsház és a kiskastély között, rekonstruálják a díszudvar kandelábereit, és restaurálják a keleti és a nyugati kamarakertek kerítését.
Esterházy Miklós éppen 250 évvel ezelőtt kezdte meg az európai uralkodói udvarokhoz mérhető, a művészeteknek otthont adó rezidencia építését. A világörökség részét képező barokk kastély felújítása 2009 szeptembere óta tart, a rekonstrukciót az Európai Unió támogatja. A felújítás első ütemére több mint 1,5 milliárd forintot költöttek; ebből a forrásból megújították egyebek között a kastélyépület homlokzatát, új köntösbe öltöztették belső tereit, megszépítették díszudvarát. A restaurátorok újjávarázsolták a barokk kastély ékköveit: a nyári ebédlőt, a nyári hűsölőt, továbbá a dísztermet és a zenetermet. Utóbbiban Joseph Haydn csaknem három évtizeden át muzsikált.
A rekonstrukció már zajló második szakaszában megújítják többek között a kínai lakk kabinetet, befejezik a bábszínház – egykori nevén marionettszínház – helyreállítását, amelyben koncerttermet alakítanak ki. A marionettszínházat 1773-ban avatták, amikor Mária Terézia Eszterházán járt. Renoválják a narancsházat és megújítják a télikertet. A második fejlesztési ütemre csaknem kétmilliárd forintot költenek.
A jövőre induló harmadik rekonstrukciós ütemben a nemzetközi kisugárzású zenei kultúra fellendítésének feltételeit akarják megteremteni. A támogatási szerződést Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével.
Zumbok Ferenc kormánybiztos az eseményen megköszönte a magas színvonalú munkát, amelyet az október végén megszűnő MNG szakemberei végeztek. A kormánybiztos az MTI kérdésére válaszolva közölte: bízik abban, hogy a szervezeti változások nem lassítják le a rekonstrukciót.
“Fertőd több mint egyszerű műemlék. Európai kulturális központ kialakítása a feladat, ami különleges és rendkívüli figyelmet igényel” – emelte ki.
A kastély jövőjével kapcsolatban Zumbok Ferenc kijelentette: álláspontja szerint az Esterházy-kastély legyen önálló intézmény, mint a keszthelyi Festetics- vagy a gödöllői Grassalkovich-kastély. Az ügy kormánydöntést igényel – tette hozzá.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.