Családi programok az Operaházban

A felnőtteket idegenvezetéssel, operarészletekkel és táncelőadásokkal, a gyerekeket pedig játékos hangszerbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal és rendhagyó irodalomórával várták a Magyar Állami Operaházban kedden, az 1956-os forradalom évfordulójának alkalmából rendezett nyílt napon.

 

A forradalom és szabadságharc ünnepének alkalmából első alkalommal rendeztek idén nyílt napot az Operaházban, ezért a szervezők számítottak arra, hogy sokan eljönnek, de az érdeklődők száma így is túlszárnyalta az elképzeléseiket. Ahogy a rendezvényszervező iroda egyik munkatársa az MTI-nek elmondta, a bejárat előtt hosszan kígyózó várakozók legtöbbje a negyedóránként induló idegenvezetésre volt kíváncsi, hogy megismerhesse a nagy múltú épületet.
A forradalom hangulatát zenével és tánccal idézték meg az intézményben: a nagyszínpadon olyan, kórus által énekelt operarészleteket adtak elő, amelyekben a szabadság, a szabadságvágy nyilvánult meg, így elhangzott Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából a Meghalt a cselszövő és Giuseppe Verdi Nabucco című művéből a Szabadság kórus is. A nézőtéri nagybüfében Jellinek György és Purszky Lilla az általuk koreografált 56 lépés című balettet adták elő.
A felnőtteknek ezen kívül Verdi Don Carlos című operáját is bemutatták a Székely Bertalan teremben, továbbá a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatóinak köszönhetően megismerhettek több néptánc-stílust, valamint megtekinthették a klasszikus és modern balettet ötvöző Örvény című darabot.
A délután három óráig tartó nyílt napon sok programot kínáltak a gyerekek számára is. A Misztrál együttes megzenésített verseket adott elő. A nap folyamán kétszer tartottak Csokikoncertet, amelynek keretében a fúvós hangszerekkel és hangszeregyüttesekkel ismertették meg a gyerekeket játékos módon, mesedallamok felismerésével és a helyes válaszokért járó csokoládéval.
Hasonlóképp a különböző hangszerek és hangzásuk bemutatása volt a célja a Hangszervarázs foglalkozásoknak is a nézőtéri nagybüfében. Emellett az érdeklődő gyerekek szakember segítségével operaházba illő legyezőt, lornyont és fejdíszt készíthettek, és interaktív irodalomórán is részt vehettek. Ha a szülők és gyerekek kifáradtak a sok élménytől, a teraszon az Olvasóliget babzsákjai és könyvei segítségével pihenhettek.
Az MTI-nek nyilatkozó szülők örömmel szóltak a nyílt napról, és kiemelték a gyerekprogramok sokaságát, sokszínűségét, hozzátéve: jó, hogy a teraszon kialakították a pihenőt, így a családoknak van hová elvonulniuk egy kicsit a tömegből.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.