Jogtalan a másfél milliós gázszámla

Jogtalanul számolt másfél millió forinttal többet a jogos összegnél a gázszolgáltató egy fogyasztónak, mert lejárt hitelességű mérő adatai alapján állította ki a számlát – állapította meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közelmúltban lezárult vizsgálata.

 

A hatóság keddi közleménye szerint a panasz a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségére érkezett: a fogyasztó közel három éve sikertelenül vitatta a gázszolgáltató több milliós követelését, mert az elszámoló számlát a cég 41 ezer köbméterről állította ki, miközben a panaszos éves fogyasztása rendszerint 3 ezer köbméter körül alakult.

A hosszas vita során a szolgáltató engedett a kiszámlázott tetemes összegből 928 650 forintot, de a panaszos ismételten levélben fordult a céghez, mert a kiszámlázott fogyasztást továbbra sem tudta elfogadni, hiszen a kazán csúcsrajáratással sem képes elhasználni ennyi gázt. A mérő későbbi bevizsgálása során kiderült, hogy annak hitelessége 10 hónapja lejárt.

A felügyelőség vizsgálata szerint a szolgáltató a bizonyítottan lejárt hitelességű mérő által mutatott fogyasztási adatokat elfogadva számlázott, és nem a jogszabály által előírt hibás mérésre vonatkozó rendelkezéseket alkalmazta. Jogszerűtlenül hivatkozott a számlázásnál arra a körülményre, hogy a lejárt mérő adatai pontosak voltak számításai szerint, mivel azok semmiképpen sem szolgálhattak volna az elszámolás alapjául. A fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett a hatóság kötelezte a szolgáltatót, hogy ne a lejárt hitelességű mérő adatai alapján, hanem a jogszabályban előírt hibás mérés szabályai szerint számlázzon a fogyasztó részére.

A szolgáltató a határozatot végrehajtotta: a hibás mérésre vonatkozó szabályozásban leírtak alapján, a nem hiteles méréssel érintett 10 hónapos időszakra a korábban kiszámlázott 14 638 köbméter helyett 1794 köbmétert állapított meg; a kettő közötti különbözet, azaz 12 844 köbméter jóváírásáról intézkedett az ügyfél részére – közölte az NFH.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.