Járások – Budaörs elutasította

2012. október 12-én ünnepélyes keretek között írták alá Budakeszi járás megalakításához kapcsolódó szerződést. Budaörs képviselő-testülete azonban a megállapodás aláírását megelőző napon elutasította a megegyezéshez szükséges jóváhagyó döntés meghozatalát.

 

Dr. Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja, valamint az érintett települések polgármesterei írták alá a hivatalos dokumentumokat. Valamennyi polgármester a helyi önkormányzatok képviselő- testületeinek jóváhagyásával tette mindezt.

Jelenleg az első öt járási megállapodásból négy Pest megyében született megegyezés. Ennek értelmében Budakeszin járásközpont, Biatorbágyon és Nagykovácsiban járási kirendeltség, Zsámbékon pedig ügysegédi egység fog működni.

A rendszer felépítésével egy ablaknál lehet minden állami ügyintézést igénylő dolgot rendezni, akár egyszerre többet is. Ezáltal sokkal gyorsabbá és könnyebbé fog válni az adminisztráció.

A rendszer 2014-ben fog érvénybe lépni. A járásközponttól a kirendeltségek csupán dolgozói létszámban térnek el, míg az ügysegédek a lakosság számától függően hetente egy-két alkalommal teljesítenek majd szolgálatot.

Dr. Tarnai Richárd elmondta: „Budaörssel kapcsolatban az a véleményem, hogy Budaörs hozott egy döntést, − a minősített többség hiánya miatt − elvetette a szerződést. Ez azt jelentette, hogy az ottani frakciók közül egy páran nem kívántak a budaörsi emberek kedvében járni. Nem kívánják, hogy az ügyeiket gyorsan, minél hamarabb intézhessék el. Azt gondolom, hogy ez egy pillanatnyi oda nem figyelésnek a következménye, biztos, hogy nem szándékos. Megjegyzem, hogy elég nagy létszámú kirendeltségről van szó Budaörsön, és a megállapodás előkészítése nagyon jó ütemben haladt, ezért számomra is érthetetlen volt ez a hirtelen váltás.”

Amennyiben az együttműködés a jövőben nem jönne létre, a jogszabály lehetőséget biztosít a kormánymegbízottnak, hogy ezt saját maga tegye meg. Megjegyezte reméli erre nem lesz szükség, és az egyesség Budaörssel is mielőbb életbe fog lépni.

Csepregi Tibor járási megbízott is hozzátette, reménykedik abban- „mint egy jó bába, ha sima szüléssel nem is sikerült, de császármetszéssel megszülethet a megállapodás Budaörssel is.”

Budaörsön rendkívüli testületi ülés keretében október 17-én kerül újra napirendre a kérdés.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.