Labdarúgó vb selejtező – Győzelem a törökök ellen huszonkét év után

A magyar labdarúgó-válogatott kedden 3-1-re legyőzte Törökországot a Puskás Ferenc Stadionban rendezett világbajnoki selejtezőmérkőzésen, így csoportjában feljött a második helyre.

 

A 25. összecsapásán dirigáló Egervári Sándor szövetségi kapitány együttese mostani sikerével 22 éves nyeretlenségi sorozatot szakított meg a törökök ellen, ugyanis a magyar csapat legutóbb 1990. szeptember 5-én egy barátságos mérkőzésen győzte le aktuális riválisát.

A magyar csapat négy meccsen szerzett kilenc pontjával, a románokat jobb gólkülönbséggel megelőzve a csoport második helyén áll a vb-ezüstérmes és százszázalékos hollandok mögött.

A találkozót Csányi Sándor MLSZ-elnök társaságában a helyszínen tekintette meg Orbán Viktor miniszterelnök is.

Orbán Viktor miniszterelnök (hátul, középen) Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke (mellette, j), Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke (mellette, b), Schmitt Pál volt köztársasági elnök (Berzi Sándor előtt) és Bajnai Gordon volt miniszterelnök (elöl, középen) a Magyarország-Törökország labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban október 16-án. A találkozót a magyar válogatott 3-1-re megnyerte. MTI Fotó: Beliczay László

 

Vb-selejtező, D csoport:

Magyarország-Törökország 3-1 (1-1)
———————————-
Puskás Ferenc Stadion, 25 ezer néző, v.: Daniele Orsato (olasz)
gólszerzők: Koman (31.), Szalai (50.), Gera (57., 11-esből), illetve Erdinc (22.)
sárga lap: Elek (16.), Pátkai (52.), Gera (86.), illetve Erkin (31.), Altintop (57.), Korkmaz (61.), Ömer Toprak (92.)

 

Magyarország:
————-
Bogdán Ádám – Vanczák Vilmos, Mészáros Norbert, Korcsmár Zsolt, Kádár Tamás – Varga József, Elek Ákos (Pátkai Máté, a szünetben) – Koman Vladimir (Koltai Tamás, 73.), Hajnal Tamás (Pintér Ádám, 77.), Gera Zoltán – Szalai Ádám

 

Törökország:
————
Volkan Demirel – Hamit Altintop, Egemen Korkmaz, Ömer Toprak, Hasan Ali Kaldirim – Mehmet Ekici (Sercan Sararer, 69.), Nuri Sahin, Emre Belözoglu, Caner Erkin (Umut Bulut, 75.) – Tunay Turun (Aydin Yilmaz, a szünetben), Mevlüt Erdinc

 

I. félidő:
———-

22. perc: egy bal oldali lapos beadásra Erdinc érkezett és öt méterről a jobb alsó sarokba passzolt, Bogdán csak beleérni tudott a labdába (0-1).

31. perc: Koman a bal oldalról élesen csavart a kapu irányába, Szalai megzavarta a török kapust és a védőt, ennek következtében pedig a hálóőr lábáról a bal sarokba vágódott a labda (1-1).

 

II. félidő:
———–

50. perc: Hajnaltól kapott egy remek indítást a bal oldalon felfutó Kádár, aki tökéletesen adott középre, Szalainak pedig három méterről már csak az üres kapuba kellett passzolnia (2-1).

57. perc: Hajnal jobb oldali beadására jó ütemben érkező Komant Altintop akasztotta, a játékvezető büntetőt ítélt, amelyet Gera higgadtan lőtt a kapu jobb oldalába (3-1).
A várakozásoknak megfelelően nagy lendülettel kezdett a török együttes, a találkozó elején hosszú percekig a magyarok térfelén zajlott a játék. A 25. válogatott mérkőzésén dirigáló Egervári Sándor tanítványai rendkívül pontatlanul futballoztak, sokszor már saját térfelükön eladták a labdát. Ennek fényében nem volt meglepő, hogy a vendégek a 22. percben megszerezték a vezetést egy bal oldali akció végén. A magyar szurkolók elégedetlenek voltak a csapat teljesítményével és már a 27. percben “ébresztőt” fújtak.

Néhány perccel később aztán gyakorlatilag a semmiből egyenlített a magyar válogatott, Koman beadásnak szánt lövését “nézte be” a törökök kapusa. Az egyenlítés óriási lökést adott a magyar csapatnak, amely több veszélyes támadást vezetett a szünetig.

A magyarok lendülete a folytatásra után is kitartott és az 50. percben egy remek bal oldali akció végén Szalai góljával a vezetést is megszerezték. Ettől mintha önkívületi állapotba kerültek volna a játékosok, a törökök pedig megzavarodtak, amit jól mutatott, hogy az egyik legrutinosabb vendég futballista, a Puskás-díjas Altintop a büntetőterületen belül szabálytalankodott Komannal szemben. A 11-est Gera magabiztosan értékesítette.

Innentől már inkább a védekezésre és a kontratámadásokra rendezkedett be a magyar csapat, amely magabiztosan őrizte az eredményt és otthon tartotta a három pontot, így megérdemelten zengett a végén a szurkolóktól a “szép volt fiúk.”

 

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
“Örülök a győzelemnek, nagyon egységesen, önfeláldozóan játszott a csapat. Hátrányból meg tudták fordítani a mérkőzést, és a végén magabiztosan nyertünk. Ezen a találkozón bebizonyosodott, hogy ezekre a játékosokra lehet számítani. Nagyon boldog vagyok, hogy a szurkolóinkkal együtt élhettük meg ezt a nagy sikert. Ez a győzelem a kétkedőknek is választ adott.”

 

 

Mevlüt Erdinc és Mészáros Norbert (j) a Magyarország-Törökország labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban október 16-án. A találkozót a magyar válogatott 3-1-re megnyerte. MTI Fotó: Kovács Tamás

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.