Rettenthetetlen Félix a hangsebességnél gyorsabban zuhant

Felix Baumgartner 1342,8 kilométeres maximális sebességet ért el szabadesésben a 39 kilométeres magasságból indított ugrás közben.

 

Hivatalosan megerősítették helyi idő szerint vasárnap délután az amerikai Új-Mexikó állambeli Roswellben, hogy sikeres volt Felix Baumgartner világrekord-kísérlete; az osztrák extrémsportoló elsőként lépte át a hangsebességet, miközben szabadesésben zuhant csaknem 39 kilométeres magasságból a Föld felé.

A 43 éves salzburgi sportoló óránként 1342,8 kilométeres maximális sebességet ért el a zuhanás közben, ez 1,24 Machnak felel meg, és nagyjából 265 kilométer/órával haladja meg a hangsebességet – jelentette be sajtótájékoztatón Brian Utley, a sportrepülők nemzetközi szövetségének (FAI) az illetékese.

A Red Bull Stratos által 2012. október 14-én közzétett felvételen Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős speciális űrhajósruhában várakozik lakókocsijában, mielőtt végrehajtaná kísérleti ugrását a sztratoszférából az új-mexikói Roswell közelében húzódó sivatagban 2012. október 14-én. A 43 éves Baumgartner arra készül, hogy 36 km-es magasságból kiugorva megjavítsa a szabadesés magassági és időhosszúsági világcsúcsát, illetve az első ember legyen, aki szabadeséssel szárnyalja túl a hangsebességet. MTI Fotó: Red Bull Stratos/Jörg Mitter

A Red Bull Stratos által 2012. október 14-én közzétett felvételen Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős speciális űrhajósruhában várakozik lakókocsijában, mielőtt végrehajtaná kísérleti ugrását a sztratoszférából az új-mexikói Roswell közelében húzódó sivatagban 2012. október 14-én. A 43 éves Baumgartner arra készül, hogy 36 km-es magasságból kiugorva megjavítsa a szabadesés magassági és időhosszúsági világcsúcsát, illetve az első ember legyen, aki szabadeséssel szárnyalja túl a hangsebességet. MTI Fotó: Red Bull Stratos/Gárdi Balázs

 

Baumgartner azt mondta, “nehéz leírni”, hogy milyen a hangsebességnél gyorsabban zuhanni, “mert nem lehet érezni”. Nincs viszonyítási pont, ezért “nem tudod, milyen gyorsan zuhansz” – mondta.

Az extrémsportoló magyar idő szerint vasárnap délután fél hatkor szállt fel az új-mexikói sivatagból egy 55 emelet magas héliumballonon függő kapszulában. Az egykori katonai ejtőernyős több mint kétórás emelkedés után ugrott ki a kapszulából különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhájában, és biztonságosan földet ért a sivatagban. A kísérletet élőben közvetítették az interneten.

A Rettenthetetlen Félixnek becézett sportoló két másik világrekordot is megdöntött a sikeres kísérlettel: ez volt minden idők leghosszabb szabadesése és a legmagasabb emberes ballonos repülés is.

A Red Bull Stratos által 2012. október 14-én közzétett felvételen Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős és a sztratoszférába emelkedő űrkabinja látható a kivetítőkön a kísérleti ugrás irányítóközpontjában az új-mexikói Roswell közelében húzódó sivatagban 2012. október 14-én. A 43 éves Baumgartner arra készül, hogy 36 km-es magasságból kiugorva megjavítsa a szabadesés magassági és időhosszúsági világcsúcsát, illetve az első ember legyen, aki szabadeséssel szárnyalja túl a hangsebességet. MTI Fotó: Red Bull Stratos/Stefan Aufschnaiter

 

A Red Bull Stratos által közreadott felvételen Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős örül, miután földet ért az új-mexikói Roswell közelében húzódó sivatagban 2012. október 14-én. Baumgartner csaknem 39 km-es magasságban ugrott ki űrkabinjából, és az első emberként szabadeséssel túllépte a hangsebességet. Megdöntötte továbbá a szabadesés magassági és időhosszúsági világcsúcsát, valamint az ember által végrehajtott legnagyobb magasságú hőlégballonos repülési rekordot is. (MTI/Red Bull Stratos/Gárdi Balázs)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.