Segíthet a HPV-vírussal fertőzött nőkön az új vakcina

A humán papilloma (HPV) vírussal krónikusan fertőzött nőknél segíthet megelőzni a méhnyakrák kifejlődését egy új vakcina, amelynek első klinikai próbái sikeresek voltak.

 

A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány a 18 nő bevonásával lefolytatott kisméretű klinikai próba eredményéről számol be. A kísérleti vakcinát – amely nem azonos a HPV-fertőzést megelőző védőoltással – olyan nőknek adták be, akik már fertőződtek a vírussal, és egy rákmegelőző állapot jelent meg méhnyakukon.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vakcinálás következtében eltűnhet a HPV-vírus a korábban fertőzött nők testéből, és a rákmegelőző állapotba került sejtek nem válnak rákossá.

A HPV-fertőzések jelentős része magától eltűnik, mert az immunrendszer eltávolítja, egyes esetekben azonban krónikusan fennmarad a fertőzés, és rákmegelőző elváltozás (lézió) alakul ki. Az ilyen állapot folyamatos kontrollt igényel, illetve dönthet az orvos a lézió eltávolítása mellett is.

A tesztekben alkalmazott VGX-3100 vakcina a génterápiához hasonlóan működik: DNS-darabokat tartalmaz, amelyek a sejtbe jutva arra késztetik, hogy bizonyos fehérjéket kezdjen gyártani. Ezek a fehérjék azután megtanítják a szervezet immunrendszerét arra, hogy felismerjék és megtámadják a legtöbb méhnyakrákot okozó HPV-törzsekkel, a HPV16-tal és a HPV18-cal fertőzött sejteket – idézte Niranjan Sardesai kutatásvezetőt, a vakcinát készítő Inovio gyógyszercég munkatársát a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
(http://news.yahoo.com/vaccine-could-help-women-already-hpv-225106901.html)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.